2024. május 2. - Zsigmond

Emelkedik a diákhitel kamata

A jelenlegi évi 9,5 százalékról 11 százalékra nő a diákhitel 2009. első félévi kamata, az emelkedés a törlesztő részleteket nem érinti - közölte Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója kedden az MTI-vel.
2008. december 16. kedd 15:25 - Hírextra
Ismertetése szerint a diákhitel kamatának mértékét döntően az határozza meg, hogy a Diákhitel Központ mennyiért tudott pénzhez jutni, hitelezési tevékenységéhez forrást szerezni a folyamatos mozgásban lévő – jelenleg éppen dráguló – pénzpiacon. Ha a piac jelentősen drágul, akkor ez megjelenhet a diákhitel növekvő kamatában is, ha viszont "olcsóbban" lehet pénzhez jutni, akkor a kamat is csökkenhet. Ez az összefüggés jól nyomon követhető volt 2004-ben, ekkor a dráguló piac miatt a diákhitel 2001-es induló, (9,5 százalékos) kamatát 11,95 százalékra kellett emelni, majd 2006-ban, a piac konszolidációja után a kamat újra lecsökkent a 9,5 százalékos szintre.

A speciális törlesztési feltételek miatt a kamat változása nem növeli meg a havi törlesztő részlet összegét, mert az továbbra is kizárólag a jövedelemhez igazodik. Továbbra is megmarad az előtörlesztési lehetőség, mely díjmentes és közvetlenül a tőketartozást csökkenti.

Nem kell tartani szigorodó hitelbírálattól, mivel a diákhitel esetében ilyen továbbra sincs. Alanyi jogon juthat diákhitelhez minden hazai felsőoktatási intézmény 40 év alatti hallgatója. Nem változik a felvehető összeg sem. Továbbra is havi 40, 30, 25, 21 illetve 15 ezer forintos összeg közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók, csak a költségtérítésesek kérhetnek ennél többet, havi 50 ezer forintot - közölte Őri András.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását