2024. április 26. - Ervin

Hatvanéves a Gyermekvasút

Az idén ünnepli a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút - korábban Úttörővasút - a 60. születésnapját, ebből az alkalomból éves rendezvénysorozatot szervez a MÁV - jelentette be Zsoldos Marianna, a MÁV Zrt. humánerőforrás igazgatója szombaton a Gyermekvasút Hűvösv
2008. április 12. szombat 17:22 - Hírextra

Elhangzott: a 60. évforduló jegyében a hagyományos vonatozás mellett a Gyermekvasút számtalan színes program helyszíne lesz.

A többi között május 17-én Széchenyi-hegy emléknapot, május 25-én Gyermeknapot tartanak. Június 7-én a mostani és a korábbi gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatatot. Június 23-án a Múzeumok éjszakája programjának keretében éjfélig lehet utazni a Gyerekvasúton. Július 31-e és augusztus 3-a között emlékvonatot indítanak, vasutastalálkozókat szerveznek. Az augusztus 20-i tűzijáték alatt vonatok közlekednek. December elején pedig a Mikulással együtt lehet majd utazni a Gyermekvasúton.

A Gyermekvasúton mostanában évente mintegy 300 ezren utaznak. Az idén az év közepére, végére várják a harmincmilliomodik utast, akit majd köszönteni szeretnének - jelezte.

A gyerekvasút építését 1948. április 11-én kezdték meg azzal a feltétellel, hogy néhány hónap alatt, augusztus 1-jére el kell készülni az első szakasszal. Az első kapavágást a Széchenyi-hegy állomás területén tették meg. Az első szakasz határidőre elkészült. A három kilométer hosszú vasútvonal építése négy állomással mindössze hatvanhat munkanapig tartott. Az Úttörővasutat 1948. július 31-én nyitották meg. A több szakaszban épülő vasút teljes vonalát 1950. augusztus 20-án adták át a forgalomnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását