2024. május 17. - Paszkál

A mellrák és a rostok

Mintegy harmadával csökkentette a mellrák visszatérésének valószínűségét, ha a gyógyult páciens az ajánlott zöldség és gyümölcs mennyiségnél jóval többet iktatott étrendjébe - közölték amerikai kutatók a Journal of Clinical Oncology című amerikai szaklap
2008. december 16. kedd 10:58 - Hírextra
A jótékony hatás csak azoknál érvényesült a vizsgálat során, akiknél nem jelentkeztek hőhullámok rákterápiájukat követően, ami a szakértők szerint azt jelzi, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása az ösztrogén hormonra hat. Ez a hatás azonban igen egyéni - állapította meg Ellen Gold, a vizsgálat társvezetője, a Kalifornia Egyetem munkatársa.

"A mellrák korai stádiumában kezelt nők közül azoknak, akiknek hőhullámai vannak, jobb a túlélési mutatóik, kisebb a kiújulási arányuk, mint azoknak, akiknek nincs" - teszi hozzá Gold. A mostani tanulmányból az is kiderül, hogy azoknak a nőknek, akiknek a mellrákterápia után hőhullámai vannak, alacsonyabb az ösztrogén szintje. Mivel a mellrák leggyakoribb formája összefügg az ösztrogén szintjével, a sok zöldség és gyümölcs kedvező hatása azt jelentheti, hogy általuk csökken az ártalmasan magas hormonszint - vélik a kutatók.

"A zöldségek és gyümölcsök védő hatása csak azoknál a nőknél jelentkezik az első mellrákterápia után, akiknek a vérében egy bizonyos értéknél nagyobb az ösztrogén hormon koncentrációja" - mondta John Pierce, a Kalifornia Egyetem kutatója.

Az átlagosan 53 éves nők egy csoportját arra kérték, a vizsgálat ideje alatt napi tíz adag gyümölcsöt, zöldséget egyenek. Az így étkezők 16 százalékánál újult ki a rák hét éven belül, míg a kontrollcsoportban 23 százalékos volt a visszaesési arány.

A menopauza után lévő nők csoportjában 47 százalékkal csökkent a kiújulás kockázata a különleges diéta mellett. A kutatócsoport háromezer mellrákból felépült páciens adatainak elemzése után elsősorban a megelőzés szempontjából találta fontosnak a zöldségben, gyümölcsben és rostban gazdag étrendet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását