2024. április 28. - Valéria

A költségvetési szervek jogállása

A parlament által hétfőn 207 igen, 168 nem szavazattal, egy tartózkodással elfogadott törvény első része a költségvetési szervek jogállását szabályozza, míg a második rész ehhez igazítja az államháztartási törvény intézményi gazdálkodási szabályait.
2008. december 16. kedd 06:25 - Hírextra
A költségvetési szervek költik el a bruttó hazai termék (GDP) 20 százalékát, és 750 ezer embernek adnak munkát. Ezek az állami és önkormányzati feladatokat alaptevékenységként, haszonszerzési cél nélkül, az éves költségvetésükből gazdálkodva végző szervezetek - alapítójuk szerint - lehetnek központiak (ezeket az Országgyűlés vagy a kormány hozza létre) illetve helyi önkormányzatiak. Külön csoportot alkotnak a kisebbségi - országos és helyi - önkormányzatok, továbbá a köztestületi költségvetési szervek. Az utóbbiakat törvény hozza létre.

A költségvetési szerveket a kincstár veszi nyilvántartásba.Más megközelítésben a költségvetési szervek lehetnek közhatalmiak - amennyiben hatóságként viselkednek - illetve közszolgáltatók. Ez utóbbiakat négy csoportba sorolja a törvény. Első a közintézmény, amely végezhet oktatást, képzést, de ide tartoznak a közgyűjteményi és a közművelődési intézmények is. A második a közintézet, amely - egyebek mellett - egészségügyi, felsőoktatási, kutatás-fejlesztési tevékenységet végez. A vállalkozó közintézet nem csak az államháztartásból, hanem vállalkozásból származó bevétellel is gazdálkodik. A sorban az utolsó a közüzem, amely végezhet technikai jellegű (anyagi) és nem anyagi jellegű szolgáltatást is, de ide tartoznak a rabgazdaságok és -üzemek is.

A törvény második része az államháztartási törvényt módosítja. A kiegészítések egyike például megtiltja a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak a hitelfelvételt, a garanciavállalást, az értékpapír vásárlást és a kötvénykibocsátást is. Megelőlegezési és likviditási hitelt azonban felvehetnek.
Külön fejezet szól a módosított államháztartási törvényben a költségvetési szervek vezetéséről, valamint arról, hogy miként kell felhasználniuk éves költségvetésüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását