2024. május 2. - Zsigmond

Továbbra sincs egyezség a bérekről

Nem hozott előrelépést a kormány és a közszféra szakszervezetei közötti hétfői fővárosi bértárgyalás.
2008. december 15. hétfő 13:48 - Hírextra
Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a tárgyalásokat követően az MTI-nek elmondta: a kormány továbbra is az ajánlja, hogy a jövőre e célra elkülönített 112 milliárd forintos összegből kompenzálják a közszféra dolgozóit a 13. havi bér elmaradása miatt. Hozzátetette: a parlament hétfőn szavazza meg a 2009-es költségvetést, a keretek adottak.

A hétfői megbeszélésről az államtitkár azt mondta, megpróbálták összegezni az eddigi tárgyalások eredményeit, hogy arról tárgyalásközi jelentést, összefoglalót készítsenek. Ez az emlékeztető akár azt is eredményezheti, hogy béke lesz a közszférában, de ennek az esélye azon múlik, a szakszervezeti oldal a "sajátjaitól" kap-e felhatalmazást az eddigi tárgyalási pozícióból való elmozdulásra - szögezte le Csizmár Gábor.

A két oldal többféle verziót számul közösen, például azt, mekkora lehet az illetményhatár, ha a kompenzációs rendszer nem január 1-től indul.

Csizmár Gábor szerint a szakszervezetek készek arra, hogy a különféle változatokat közösen átszámolják, de most még nem tudni, ez milyen eredményt hoz, elkerülhető lesz-e a sztrájk.
A kormány és a közszféra bértárgyalásának következő fordulója csütörtökön délután lesz.

A kormányoldal az eddigi tárgyalásokon azt ajánlotta a közszférának, hogy a 13. havi bér jövő évi elmaradását úgy kompenzálná, hogy bruttó 140 ezer forintos fizetéshatárig mindenki száz százalékos kompenzálásban részesülne, ami 11.500 forint havonta.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság 2009. január 12-től határozatlan idejű általános közszolgálati sztrájkot hirdetett, ezt múlt csütörtökön jelentették be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását