2024. május 5. - Györgyi

PSZ: az infrastrukturális fejlesztések nem oldják meg a problémákat

Az infrastrukturális fejlesztésekre nagy szükség van a közoktatásban, de ez önmagában még nem oldja meg a problémákat. Az intézmények összevonásával egyre nagyobb az osztálylétszám, és egyre kevesebb a pedagógus - ez pedig nem tesz jót a gyerekeknek - vél
2007. szeptember 3. hétfő 17:19 - Hírextra

Az utóbbi időben a pénzügyi szemlélet jellemzi az oktatáspolitikát, ami nem viszi előre az ágazatot, sőt visszafejlődést eredményez - állítják.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter egy vasárnapi tanévnyitón azt mondta, a következő tanévben 166 milliárd forintot fordít közoktatásra a kormányzat pályázatokon keresztül. Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint az oktatási tárca pontosan tudja, hogy hol milyen infrastrukturális fejlesztésekre van szükség - az utóbbi időszakban bevezetett változtatások, így az elbocsátások hatásairól azonban nincs pontos képük. A PSZ alelnöke egyetértett azzal, hogy az uniós forrásokat a lehető legnagyobb mértékben ki kell használni, de nemcsak műszaki fejlesztésekre, de a személyi feltételek javítására is gondolni kell. A kistelepülési iskolák összevonásával átlagosan 15-20 százalékkal nő az oszálylétszám - ráadásul itt sok a speciális nevelést igénylő, hátrányos helyzetű gyermek. Ők a szokásosnál több pedagógust igényelnek, a felzárkóztatásra azonban sok helyütt nincs lehetőség, mert túl kevés a tanár, vagy egyáltalán nincs is fejlesztőpedagógus a környéken - mondta.

A PSZ szerint 9-10 ezer álláshely szűnhet meg, de ebből "csak" 6 ezren kerülhetnek utcára ősszel, a tanárok egy részét ugyanis nyugdíjazzák, és akinek szerencséje van, az a szaktárca "Prémium évek" programja, illetve az átképzések segítségével is találhat állást magának.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását