2024. április 26. - Ervin

Szigor a négyzeten!

Sokan szidják a minisztériumokat manapság. Nem hatékonyak, nem végzik el a munkát, akadozottan működnek – mondják. Ez akár igaz akár nem, van egy valaki, aki biztosan dolgozik: Kondorosi Ferenc kormánybiztos. A politikus a Hírextrának elárulta legúj
2008. december 15. hétfő 07:59 - Pénzes Dávid
Az „Új rend és szabadság” kormánybiztosa életünk meghatározó területein tevékenykedik. Hozzá tartozik többek közt az élelmiszerbűnözés, a gyógyszer- és szoftverhamisítás, az új KRESZ kidolgozása, vagy a jogosítványszerzés szigorítása. Kondorosi Ferenc ezért rendkívül elfoglalt ember. Munkahelyén, a Miniszterelnöki Hivatalban kerestük fel.

Tisztázzuk: hol helyezkedik el a hatalmi struktúrában a kormánybiztos?

Kondorosi Ferenc
1954. május 25-én született Zalaegerszegen. 1977-ben Pécsett a Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett diplomát, az Állam- és Jogtudományi Karon. 1997-ben Ph.D. minősítést szerzett, 2004-ben habilitált doktor lett. 1990-től 1997-ig az Alkotmánybíróság főtanácsosa, majd egy évig az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára. 1998-tól 2000-ig a Veszprémi Egyetemen docens. 2004. december 2-től az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, 2006-tól 2007 októberéig államtitkára. 2007. október 1-től az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos.
Kormánybiztost akkor neveznek ki, mikor egy konkrét ügy speciális kezelésére van szükség, vagy mikor olyan átfogó feladatok adódnak, amelyek több minisztérium hatáskörét is érintik. A közvetlen főnököm Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, de rendszeresen beszámolok a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek is.

Kilenc munkatársam van, mindannyian tapasztalt, ambiciózus emberek, akik a közigazgatást kívülről-belülről ismerik. Nem veszünk át egyetlen tárcától sem feladatot, hanem koordinálunk, jogszabályokat dolgozunk ki, akciókat vezénylünk.

A számonkérését ki végzi, hiszen az országgyűlési képviselők csak minisztereket interpellálhatnak?

A kancelláriaminiszteren keresztül lehet kérdéseket intézni a kormánybiztosság tevékenységével kapcsolatban. Működésem első éves tapasztalatairól a Kormány számára is készítettem jelentést.

Az ön tevékenysége rendkívül széleskörű. Ha össze kellene foglalni a negatív tapasztalatait, mit emelne ki? Milyen falakba ütközik?

Falak nincsenek. Minden tárcavezetővel, államtitkárral jó a kapcsolatom, jól ismerem a civil szervezeteket. Nyugodtan mondhatom, hogy ebben a szobában mindig oldott hangulatú szakmai beszélgetéseket folytatunk. A negatívumok inkább az időtényezőtől függnek. Nagyon nehéz „végighajtani” a kormányzati berkeken egy-egy konkrét ügyet. Ha például, jön egy új miniszter, szinte kezdődhet elölről a konzultáció. A nehézség a rengeteg egyeztetésben rejlik.



Itt van például a „fekete turizmus” kérdése. A turizmus az egyik miniszterhez, a vendéglátás a másikhoz tartozik, közben pedig számtalan érdekképviseleti, szakmai szervezet is érintett. Ilyenkor komoly egyeztetések folynak, ami hosszas folyamat. Ezek nem nagy problémák, de nehezítik az életet.

Ez komoly munkabírást igényel. Mennyit dolgozik egy nap?

Hat órakor kezdek és éjfélig fenn vagyok.

Az élelmiszerbűnözés manapság egyre súlyosabb kérdés. Mit tesz az ön hivatala a kérdésben?

Az élelmiszer- és gyógyszer-hamisítási ügyben a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) létrehozott egy munkabizottságot, ahol nagyon komoly szakmai tudás halmozódott fel. Segítségükkel felkészítjük a rendőröket, ügyészeket, bírókat az élelmiszerbűnözéssel kapcsolatos ügyek egységes megítélésére.

Elég ennyi?

Nem. A másik fontos dolgunk, hogy felkészítsük a társadalmat a tudatos fogyasztásra. Ehhez párbeszéd és őszinte tájékoztatás kell. A Csernobil-szindrómával - vagyis hogy nem mondjuk meg a népnek az igazat - szerencsére szakítottunk már. Hiteles és pontos információkat kell adnunk. Az élelmiszerbűnözés elleni küzdelem valójában itt kezdődik.

Ön szerint a fogyasztói tudatosság szempontjából változik a magyar társadalom?

Rengeteget. Már pusztán az a tény is fontos, hogy erről most beszélgetünk. Az emberek egyre igényesebbek, elkezdték megnézni, mit vásárolnak. Fontos, hogy ne az áru mennyiségét, hanem a minőségét tartsák szem előtt. Magyarul: inkább kevesebbet vegyünk, de jó minőségűt.

A HENT-nek mi a legfontosabb feladata a közeljövőben?

Három területre koncentrálunk: élelmiszer, gyógyszer, szoftver. Az élelmiszerről beszéltünk már. A gyógyszerhamisítás Magyarországon csak illegális terjesztéssel van jelen. A gyógyszertárakban nincs hamis termék. Azokat a készítményeket, amelyekkel gond van, a világhálón lehet beszerezni. Ezek három kategóriába sorolhatók: az életmódjavító, avagy potencianövelő szerek, a táplálék-kiegészítők és az állatgyógyszerek.

Mi a helyzet a szoftverhamisítással?

A kormánybiztos feladatai:
# Koordináljaaz új pártfinanszírozási törvény előkészítését,
# az országgyűlési képviselői költségtérítések és munkavégzés szigorúbb szabályozásának kidolgozását,
# a bírósági és hatósági eljárások egyszerűsítését, a hivatali bürokrácia és a korrupció visszaszorítását célzó munkálatokat,
# a feketegazdaság visszaszorítása érdekében szükséges új intézkedések kidolgozását,
# a közlekedésbiztonság javítását célzó intézkedések kidolgozását,
# az emberi méltóság védelme érdekében a kirekesztés, a gyűlöletkeltés elleni fellépést biztosító jogi szabályozás előkészítését.
# Kidolgozzaa hamisítás elleni nemzeti stratégiát és intézkedési tervet, összehangolja azok végrehajtását;
# közreműködik a hamisítás elleni cselekvési tervek kidolgozásában;
# felvilágosító kampányokat kezdeményez, figyelemmel kíséri végrehajtásukat;
# javaslatokat tesz a szellemi tulajdonjogok érvényesítését szolgáló jogszabály-alkotási és szabályozási tevékenységre;
# Közreműködika költségvetési szabályok és az adórend egyszerűsítésére,
# az élelmiszerbiztonsági rendszer hatékonyabb működését elősegítő új szankciók kidolgozására,
# a szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályrendszer kialakítására és működtetésére,
# a környezeti károkozással szembeni keményebb fellépésre,
# az alkotmányos értékrend népszerűsítésére, az iskolai jogismereti oktatás bővítésére, valamint
# a gyermek- és ifjúságvédelem erősítésére irányuló kormányzati feladatok teljesítésében.
Néhány napja indítottunk egy akciót az egyik ismert műszaki cikkeket gyártó áruházban. Ők vállalták, hogy minden olyan műszaki cikkre, melyhez kapcsolható a szoftverhamisítás (DVD és CD játszók, videomagnók számítógépek, stb.) egy matricát helyeznek el és egy szórólapot adnak át a vásárlónak. Egyfajta tudatosságkampány ez, ami sok európai országban eredményes volt már. Arra hívjuk fel a vásárlók figyelmét, hogy a szellemi tulajdon is tulajdon.

De van egy másik oldala is a tudatosságkampánynak. Szeretnénk, ha a cégek a könyvvitelükben is szerepeltetnék a szoftvereket. Ennek érdekében 18 ezer könyvelőt és pénzügyi vezetőt részesítünk továbbképzésben az ország nyolc nagyvárosában. Segítségükkel százezer vállalkozáshoz juthatunk el. Januárban pedig újabb akciósorozat indul: megkérjük a piaci élet szereplőit, hogy nyilatkozzanak arról, ők jogtiszta szoftvereket használnak.

Hiszek azokban az akciókban, melyek nem nagy pénzeket mozgósítanak, hanem a társadalmi felelősségvállalásra építenek. Nem lehet törvényekkel szabályozni, hogy egy cég hogyan viselkedjen, milyen üzletpolitikát folytasson. Az emberek tudatában kell elérni a változást.

A jogosítvány szigorításáról is sokat hallani. Ezzel kapcsolatban van új fejlemény?

A legújabb kezdeményezés az autósiskolákat érinti. Ehhez tudni kell, hogy ma gyakorlatilag bárki indíthat autósiskolát. Nem kell tanterem, tanpálya, oktató, monitor és még sorolhatnám. Ezért szeretnénk az autósiskolák működését akkreditációhoz kötni. Ennek a jogszabályi kerete már kialakult, a szabályozás várhatóan a jövő év június 1-jétől lép hatályba. Ezzel a Kormány létrehozza a Nemzeti Akkreditáló Testületet, melynek feladata az akkreditálás szabályainak kidolgozása lesz.



Kikből állna a testület?

Úgy tervezzük, hogy öt független közlekedési szakértőből, akiket a miniszter nevez ki. De hangsúlyozom, nem politikai testületről van szó. Lényeges még az is, hogy nem ez az öt fő fogja eldönteni, ki indíthat autósiskolát és ki nem. Ők csak a feltételrendszert dolgozzák ki.

Normál esetben 2010-ben jön az új kormány – bármilyen színű legyen is. Lehetséges, hogy megszűnik a hivatala?

Ezt nem az én feladatom eldönteni. Az biztos, hogy hosszú évek munkáját igénylik azok az ügyek, amelyekbe belekezdtünk. Én csupán annyit tudok tenni, hogy lelkiismeretesen dolgozok. Viszont mindig lesznek olyan programok, amelyek különleges, összkormányzati figyelmet igényelnek. Ezekhez a kormánybiztos jó összekötő kapocs. De akárhogy is lesz, valakinek a jövőben is el kell végeznie ezt a munkát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását