2024. április 19. - Emma

Megadóztatják a pornót

Az olasz kormány válságkezelő programjának része a 25 százalékos forgalmi adó, amelyet kiró minden "nem szimulált" szexjelenetet tartalmazó műre, színdarabtól DVD-ig.
2008. december 15. hétfő 09:20 - Hírextra
Az adónem terve 2002-ben már felmerült, 2005-ben újra terítékre került, de eddig a gyakorlatban nem valósult meg. Most a pornóadó már a 2008-as bevételeket is sújtja - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A dekrétum meghatározása szerint ez vonatkozik a specializált újságokra, magazinokra, valamint minden olyan irodalmi, színházi műre és filmre, amely egyértelmű, valóságos jeleneteket tartalmaz beleegyező felek között. A kulturális miniszter 60 napon belül tesz közzé további pontosításokat.
A szakemberek pesszimisták. A pornóipar virágzik ugyan, az Eurispes számításai szerint 900 millió euró (240 milliárd forint) körül mozog az évi bevétel, de nagy része illegálisan, tehát nem adóztathatóan terjed.

Tinto Brass filmrendező, a Caligula alkotója felháborítónak tartja az új rendelkezést. "Nem akarják, hogy az emberek szórakozzanak, pedig mi lehet optimistább, mint egy szép hátsó? De nem: szomorúnak akarnak látni minket, előveszik Platónt, aki szerint az emberben van egy nemes rész övön felül és egy piszkos övön alul. A szex az Interneten tombol, ahová még a gyerekek is be tudnak lépni" - mondta.

Franco Zeffirelli szerint azonban el lehet mesélni a szerelmet anélkül, hogy a szereplőket ágyba bújtatnák, pedig 40 évvel ezelőtt az ő Rómeó és Júliájában is volt némi szolid meztelenség. "Ha a válság miatt pénzt kell összeszedni, szedjék inkább a mocskosoktól, mint a szegényektől. A szexuális aktus csodálatos négyszemközt, mélyen egymás szemébe nézve" - mondta Zeffirelli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását