2024. május 12. - Pongrác

Kevés a megoldott ügy

Eddig három és fél teljesült abból a tizennégy pontból, amelyben a magyar és a szlovák kormányfő állapodott meg tavaly - mondta Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn az MTI-nek, azt követően, hogy tárgyalt szlovák partnerével Budapesten.
2008. december 15. hétfő 14:20 - Hírextra
"Tíz van folyamatban és három és fél teljesült" - mondta Göncz Kinga az MTI kérdésére a találkozó után tartott sajtóértekezleten. Hozzátette: a megoldott ügyek között van az Ipoly-hidak, a magyar-szlovák külügyminiszteri díj és a közös történelmi olvasókönyv kérdése.

Göncz Kinga és Ján Kubis is egyetértett abban, hogy a tizennégy pont közül sok olyan van, amelyek hosszú távon oldhatók meg.A szlovák külügyminiszter ezek között említette a határ menti projektek ügyét.

A 14 pontot tartalmazó Közös múlt, közös jövő - a közös projektek fényében című egyezményt tavaly nyáron írta alá a két kormányfő.A diplomáciai vezetők budapesti találkozójukon megállapodtak abban, hogy "aktiválják" azokat a magyar-szlovák kormányközi vegyes bizottságokat is, amelyek csak ritkán üléseznek.

Göncz Kinga kiemelte: a szlovák-magyar alapszerződés által létrehozott 12 parlamenti vegyes bizottság közül számos kiválóan működik, több viszont gyakorlatilag évek óta nem ülésezett.
Ján Kubis hozzátette: ütemtervet hoznak létre annak érdekében, hogy rendszeresen dolgozzanak a bizottságok. A kisebbségi jogok védelme kérdésében a bizottságoknak hatékonyabban kell dolgozniuk. - mondta.

A magyar külügyminiszter szerint olyan folyamatokat kell elindítani, amelyek hozzájárulnak a kisebbségi jogokkal kapcsolatos problémák megoldásához. Beszéltek egy előrejelző-rendszerről is, amely azt a célt szolgálná, hogy ha feszültség alakul ki, akkor az ne éleződjön, hanem idejében meg lehessen oldani - tette hozzá.

Ján Kubis is hangsúlyozta: olyan mechanizmusokat kell kidolgozni, hogy egy-egy adódó kérdésről ne azonnal a két kormányfőnek kelljen tárgyalnia.A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Szlovákia elutasítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hat pontját.

Göncz Kinga szerint a magyar kormányfő és az államfő - szlovák részről elutasított - javaslatai azt a célt szolgálják, hogy segítsenek megoldani a felmerülő problémákat.

A miniszter úgy vélte, hogy a pilisszentkereszti szlovák kisebbségi önkormányzat elhelyezésének kérdése is azért oldódhatott meg, mert sok szempontból tudták a magyar szervek ugyanazt a problémát körüljárni: közreműködött a helyi kisebbségi önkormányzat és a kisebbségi ombudsman is.

Göncz Kinga arról is beszélt, hogy a következő hónapokban a parlamenti bizottságok tárgyalnak egymással, majd tavasszal a házelnökök is találkoznak. A következő év első felében tárgyalnak a kormányfők is.

A találkozó után a két tárcavezető megállapodást írt alá egy közös külügyminiszteri díj megalapításáról. A Jószomszédság és megértés díját azok a közösségek és magánemberek kaphatják meg, akik sokat tettek a magyar-szlovák jó viszonyért. A nyertesek az oklevél mellett kétezer eurót is kapnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását