2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elmaradt fizetésért perlik a BKV-t

Mintegy egymilliárd forintnyi elmaradt bér miatt nyújtott be keresetet a munkaügyi bíróságon a BKV trolibuszos szakszervezete - közölte Szabó István, a Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke hétfőn az MTI-vel.
2008. december 15. hétfő 13:18 - Hírextra
Az elnök, aki egyben a BKV felügyelőbizottságának is tagja, elmondta: a szakszervezet azt szeretné, ha a bíróság kimondaná, hogy az eddigi bérezési forma, a startdíj nem egyenlő a teljesítménybérezéssel, illetve állapítsák meg azt is, hogy három évre visszamenőlegesen mennyi elmaradt bér jár a munkavállalóknak a ki nem fizetett túlórák és a vontatási költség miatt.

Szabó István az ügy hátteréről elmondta: a közlekedési vállalat még 1989-ben állapodott meg a trolibusz-ágazatban dolgozókkal arról, hogy teljesítménybérezést vezetnek be az ágazatban. A cég startdíj elnevezéssel vezette be az új bérezési formát, amely azonban a 2002-es törvényi változások óta jogellenes, hiszen egy előre meghatározott összegről van szó, s a munkáltató nem a tényleges túlórákat fizeti.

A vontatási költség azoknak a trolibuszvezetőknek jár, akik csuklós járművet vezetnek. A szakszervezetek kérték a 19 évvel ezelőtti megállapodás kiadását a munkáltatótól, de a BKV ezt azzal hárította el, hogy nincsenek már meg a dokumentumok.

A per múlt pénteken kezdődött, a munkáltató külső szakértő bevonásával vizsgálja a szakszervezet követelését.Szilágyi Károly, a BKV szóvivője hétfőn azt közölte, hogy a cég és a szakszervezet között valóban van egy "vita" az elszámolással kapcsolatban, ezért már folynak a tárgyalások az ügy házon belüli rendezése érdekében.Hozzátette, hogy a BKV-hoz eddig nem érkezett keresetlevél a perrel kapcsolatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását