2024. május 4. - Mónika, Flórián

Még egy ex-kurva sem kaphat díjat

Visszavonták a legnagyobb példányszámban eladott könyvnek járó díjat a pulai könyvvásáron, mert a Gola istina (Meztelen igazság) című sikerkönyv szerzője - művésznevén Nives Celzijus - egykori kurtizán.
2008. december 14. vasárnap 08:29 - Hírextra
A Kiklop díjat az a kiadvány nyeri el a vásáron, amelyből a legtöbbet adták el, s ilyen volt a Meztelen igazság című is, amelyből pár nap alatt mintegy 40 ezer példány fogyott el.

A számlálást a Puls nevű független közvélemény kutatóintézet végezte, és az eladási statisztikákat vette alapul. A könyvvásár más díjaira a kiadók jelölnek könyvet, szerzőt, fordítót. Horvát sajtójelentések szerint sokan azért vették meg a könyvet, mert reménykedtek, hogy fotókat is találnak benne az örömlányról, nem csak a szerző visszaemlékezéseit.

Miután a könyves díjakat odaítélő bizottság visszavonta Nivestől az elismerést, a 26 éves szerző, aki közben férjhez ment és fölhagyott az ősi mesterséggel, sajtóértekezletén azt mondta: "Úgy érzem, hogy megkaptam a Kiklop díjat".

Nives Celzijust, polgári nevén Tatjana Sijant elkísérte a tájékoztatóra Ivan Zvonimir Cicak, a horvát Helsinki Bizottság vezetője is, aki elmondta, hogy a pulai könyvvásárnak nem volt joga, sem törvényi felhatalmazása a díj visszavonására. A nő ügyvédje, Sanja Sarnavka diszkriminációról beszélt és azt mondta, hogy a kormány emberi jogi bizottságához fordul az ügyben - írta a Vecernji List című zágrábi napilap.

Xenia Detonitól, Kertész Imre, Esterházy Péter, Márai Sándor horvát fordítójától megtudta az MTI, hogy az Isztriai-félsziget központjában, Pulában évente a december elején megtartott könyvvásáron kapott díj nem párosul anyagi elismeréssel.

Ő 2005-ben kapott Pulában fordítói elismerést Esterházy Péter Harmonia caelestis című regényének átültetéséért horvát nyelvre. Oklevelet, bronz kisplasztikát és egy liter biszkát, fagyönggyel ízesített törkölypálinkát vehetett át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását