2024. május 9. - Gergely

A Fidesz támogatja a bankmentést

A Fidesz a hétfői parlamenti szavazáson támogatni fogja az úgynevezett bankmentő csomagot; egy felelős ellenzéki párt számára most az első és legfontosabb dolog a tűzoltás, azért hogy a válság ne terjedjen szét a gazdaságban - mondta Varga Mihály a Fidesz
2008. december 13. szombat 13:53 - Hírextra
A Fidesz alelnöke közölte, hogy ezért támogatták a banki stabilitásért tett kormányzati lépéseket, a bankbetétekre adott garanciát és a banki limit felemelését.

Megjegyezte, hogy 2010 vége felé, amikor a világ elindul kifelé a válságból, Magyarországnak is el kell indulnia felfelé. Ezért javasolta a Fidesz az adócsökkentést, a gazdaságfejlesztési program elindítását és az állami kiadások visszafogását.

Hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetést nem tudták elfogadni, mert az pusztán egy megszorító csomag, de ellenzékként a lakosság érdekében továbbra is javaslatokat kell majd tenniük.
A mostani válságnak másfajta dimenziói és mélységei vannak, mint azoknak, amiket korábban a válságokról gondoltunk - mondta a helyzetet elemezve Varga Mihály.

A párt alelnöke kitért rá, hogy a válságot az amerikai jelzálogpiaci krízis hozta a felszínre, de a mélyben ott van az eladósodási folyamat, amely ma már mindenkit érint. Eladósodtak az államok, az önkormányzatok, a vállalatok és a magánszemélyek is - mondta a politikus.

Közölte, figyelembe kell venni, hogy ma már nem évek alatt, hanem egyik percről a másikra alakulnak ki a válsághelyzetek. Véleménye szerint ha Magyarország nem tesz meg mindent, hogy a lehetőséget keresse és orvosolja a felerősödő problémákat, akkor nem átvészelni fogja a válságot, hanem bele fog merülni.

Hangsúlyozta: Magyarország nem függhet olyan országoktól, amelyek nála kedvezőtlenebb helyzetben vannak.A magyar helyzetet úgy elemezte, hogy egy duális szerkezetű gazdaság alakult ki, és az ide települt multinacionális cégek nem tudnak szervesen beleilleszkedni.

Emlékeztetett rá, hogy 2007-ben közel 70 milliárd euró volt a magyar export, "de ez egy cseppet sem húzta magával a GDP-t". Hozzátette, hogy a magyar export közel négyszerese a két évtizeddel korábbi szintnek, a bruttó hazai termékek viszont csak valamivel több mint egyharmaddal, a kiskereskedelmi forgalom pedig körülbelül felével haladja meg az akkori szintet, miközben a foglalkoztatottak száma egymillió fővel kevesebb.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását