2024. május 17. - Paszkál

Újabb kétéltűfajok az Állatkertben

Újabb kétéltűfajokkal bővült a miskolci állatkert gyűjteménye: egy díszes szarvasbéka, egy agavarangy és három bordás gőte költözött be a terráriumokba.
2008. december 11. csütörtök 20:40 - Hírextra
A kétéltű állatok a Békák évének zárásaként érkeztek az állatkertbe. Az idei esztendő a világ állatkertjeiben a Békák Éve volt. Ennek keretében a Miskolci Állatkertben is egész évben a kétéltűek voltak a középpontban.

Tavasztól őszig a Magyarországon honos kétéltűeket mutatták be, az év során különféle programokat szerveztek, valamint fotópályázatot hirdettek "Békaperspektíva" címmel a miskolci önkormányzattal közösen.

Az új lakók közül a díszes szarvasbéka Dél-Amerikában honos, nagytermetű és látványos színezetű békafaj. A szarvasbéka nevet a szemei fölötti csúcsos kiemelkedésekről kapta, amelyek módosult szemhéjak. Rendkívül falánk ragadozó, gerinctelenek és kisebb gerincesek közül mindent bekebelez, ami befér hatalmas szájába. Zsákmányára mozdulatlanul vár, és hirtelen csap le rá.

Az agavarangy a másik most beköltözött állatka, Közép- és Dél-Amerikában él, és szintén nagyméretű. A több mint 400 varangy közül ez a legnagyobb termetű faj: mintegy 20 centiméterre és akár 1,5 kilogrammra is megnőhet. Rovarkártevők elleni védekezés céljából többfelé betelepítették, így Ausztráliába is, ahol nagy károkat okoz a kistermetű őshonos állatok mértéktelen fogyasztásával. Bőre erős méreganyagot termel, így az "őt" megtámadó ragadozókat is elpusztíthatja. A betelepített állományok ezért az őshonos ragadozókra is veszélyt jelentenek.

A bordás gőte pedig az Ibériai-félszigeten, Spanyolország és Portugália, valamint Marokkó álló és lassú folyású vizeiben él. Habár tüdővel lélegzik, élete nagy részét mégis a vízben tölti, a szárazföldet leginkább csak akkor keresi fel, ha élőhelye kiszárad. Bár közvetlenül nem fenyegeti a kipusztulás, de a vizes élőhelyek kiszáradása és szennyezése miatt a szabadon élő egyedszáma csökken.

Az új kétéltűfajokat hétvégenként az oktatóteremben tekinthetik meg a látogatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását