2024. május 7. - Gizella

Feloszlik az ÖCO?

Néhány képviselő az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) feloszlatását akarja kezdeményezni - értesült az MTI; az elnökség többsége szerint viszont nem kell lemondania Kolompár Orbánnak, a testület elnökének, aki ellen a napokban vádat emelt az ügyészség.
2008. december 11. csütörtök 13:00 - Hírextra
Az OCÖ elnökségi tagjai közül Kertész Lóránt, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke "felháborítónak és szégyennek" tartja, hogy vádat emeltek az elnök ellen, mondván: ez az ügy az egész magyarországi cigányságot megbélyegzi. Szerinte az volna a legjobb megoldás, ha Kolompár Orbán lemondana vagy felfüggesztené tevékenységét, esetleg a testület feloszlatná önmagát.

Farkas Félix, a Lungo Drom Borsod megyei elnöke szerint minden OCÖ-elnökhelyettesnek is le kellene mondani pozíciójáról, ahogyan azt ő „Kolompár Orbán ügyei miatt” már korábban megtette.

Az MTI úgy tudja: néhány képviselő az OCÖ jövő heti közgyűlésen kezdeményezni fogja a testület feloszlatását. A kisebbségi törvény értelmében ugyanis az elnököt nem lehet lemondatni, mandátumát és megbízatását akkor veszítheti el, ha lemond róla vagy a bíróság jogerősen elítéli őt.

Az OCÖ szervezeti és működési szabályzata szerint az önfeloszlatás kezdeményezéséhez 18 képviselő aláírása kell, és azt az 53 tagú testület egyszerű többséggel mondhatja ki. Hasonló kezdeményezés már volt idén ősszel, de akkor nem tudtak elegendő aláírást összegyűjteni.

Dógi János, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének elnöke, az OCÖ általános elnökhelyettese az MTI-nek ugyanakkor azt mondta: a Kolompár Orbán által vezetett Magyarországi Cigányszervezetek Fórumával (MCF) még 2006-ban kötött választási szövetségük "erős és megrendíthetetlen". Várnai Márton elnökhelyettes szerint pedig csak az ellenzéki frakciónak és a jobboldali politikusoknak áll érdekében, hogy az elnök lemondjon mandátumáról.

Farkas Antal, a Roma Közösségfejlesztők Országos Egyesületének elnöke, aki szintén az OCÖ elnökhelyettese, azt mondta: „semmiféleképpen nem kell lemondania Kolompár Orbánnak. Van egy feltételezett vád, ami nincs bizonyítva, és nem kell elhamarkodott véleményeket alkotni”.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke csütörtökön, a Rádió C reggeli, Élesztő című műsorában azt mondta: a Kolompár Orbán elleni vádemelés ténye komoly tanulság a politikai elitnek. A fideszes országgyűlési képviselő kijelentette: erkölcsileg, politikailag, szakmailag meg kell újulnia az OCÖ-nek. Farkas Flórián a rádióműsorban kijelentette: ha Kolompár Orbán önként lemondana elnöki pozíciójáról, ő akkor sem vállalná a testület vezetését, de egy "tisztességes OCÖ-munkához" a Lungo Drom is hozzájárulna.

Teleki László, az MSZP országgyűlési képviselője, az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület tiszteletbeli elnöke - aki e szervezet színeiben szerzett képviselői mandátumot az OCÖ-ben - az MTI-nek csütörtökön szintén úgy fogalmazott, hogy az ártatlanság vélelme megilleti Kolompár Orbánt, és ha lemondana is, ő akkor sem vállalná az elnöki megbízatást.

Ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője az MTI-nek kijelentette: ártatlannak tekintik Kolompár Orbánt, mindaddig, amíg a bíróság ennek az ellenkezőjét nem mondja ki. Szerinte az OCÖ-képviselők kétharmada kiáll az elnök mellett. "A politikában nincsenek véletlenek, de furcsának tartjuk, hogy a Magyar Gárda elleni per utolsó tárgyalása előtt, sebészi pontossággal jelentek meg a vádak az elnök ellen a jobboldali sajtóban. Ennek az oka az, hogy az MCF választási szövetség és az OCÖ a leghatározottabban lépett fel a szélsőjobb térnyerése és politikai tevékenysége ellen" - jelentette ki a szóvivő.

A Kecskeméti Városi Ügyészség hétfőn közölte az MTI-vel, hogy K. Orbánt, a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet elnökét jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével vádolják, mivel a szervezet valótlan számlákkal igazolt egy - az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnak a roma népesség munkaerő-piaci versenyképességének javítása céljából kiírt pályázaton nyert - vissza nem térítendő támogatásból 7,2 millió forintot.

Kolompár Orbán, aki az említett szervezet vezetője is, egyelőre nem nyilatkozik az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását