2024. április 18. - Andrea, Ilma

Parlament percről percre - május 27.

Napirend előtti felszólalásokkal indult a parlamenti munka. Világosi Gábor (SZDSZ) a székesfehérvári színházigazgató választás kulisszatitkait járta körbe, majd Hoffmann Rózsa (KDNP) a 8 és 6 osztályos gimnáziumok további sorsát firtatta. Az állam képvise
2008. május 27. kedd 09:31 - Hírextra

13.33

EZ IS FONTOS

Az egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló törvényjavaslat vitájában Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) szerint a kormány alkotmányellenes helyzet megszüntetésére törekszik. A jelenlegi módosítás véleménye szerint megoldja ezt a problémát. Itt arról volt szó, hogy az eskütétel végén szükség van-e az "Isten engem úgy segéljen!" kezdetű mondatra.

A képviselők önmegvalósító rövid performanszok keretében hosszas vitát folytattak erről a kérdésről, majd megnyugodva folytatták munkájukat.

13.31

A BTK SEM IZGATOTT SENKIT

A Büntető Törvénykönyv módosításáról szóló vitában sem vita sem felszólalás nem volt.

13.28

ITT SEM VOLT VITA

Vitányi István (Fidesz) ezúttal nem a saját módosító javaslata miatt szólalt fel. Támogatja azt a javaslatot, amely az általános felhatalmazást továbbra is a bíróságok jogkörében tartja.

A vita véget ért.

13.26

NINCS VITA

A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításról nem folytatott vitát a szűkkörű képviselőház.

13.22

MIRŐL IS BESZÉLÜNK?

Simon Gábor képviselő pontosította mindenki számára, hogy a bíróságok, a bírósági perrendtartás a jelenlegi módosítás témája. Ilyenkor az előterjesztőknek figyelemmel kell lenniük a módosításoknál a realitásokra. Fontos, hogy az elfogadás után javuljanak a bíróságok működési feltételei.

13.03

A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL

A polgári perrendtartásról szóló törvény módosítás részletes vitája volt a következő napirendi pont. Vitányi István (Fidesz) szerint pártja egyetért a módosítással, az odig vezető úttal azonban nem. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) szerint nemcsak a cégekre de a vállalkozásokra is ki kívánják terjeszteni ajánlásukat.

Vitányi István saját előterjesztéseit ismertette, és ahol a kormány nem támogatta, ott neheztelt is egy picit. Hankó Faragó képviselő a tárgyalások rendjét megzavaró módosításokkal kapcsolatos változásokról beszélt.

12.54

ÉS, VÉGÜL....

Kellenek olyan ügyek az országban, mint a mostani, amelyek négy párt teljes, és a Fidesz részleges egyetértését bírja - mondta Kormos Dénes az előterjesztők képviseletében. Jó volt a mai vitát hallgatni, látszik, hogy konszenzussal is lehet vitázni - folytatta.

12.36

KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM

Bókay Endre (MSZP) miután megköszönte párttársa megszólalását, úgy vélte, hogy a tehetséggondozás, és az elitképzés sokszor összemosódik egymással, annak ellenére, hogy ezek között éles különségek lehetnek. A kisiskoláknak meg kell maradniuk, ezért mindent meg kellene tenniük.

Nem a pedagógussal van a gond, hanem az intézmények egészének működésével. Vélekedett Ékes képviselő. Amennyiben bizonytalan a működés az lelkiekben is megviselheti az oktatókat.

Fontos, hogy a tehetség felfedezése megtörténjen - folytatta Rózsa Endre (MSZP) a felszólalásokat, miután ő is megköszönte társa mondatait.. A tehetséget azonban gondozni és gondoztatni is kell. Nemcsak a tanuló, de a diák elismerése és elismertetése is fontos szempont.

12.18

VIGYÁZZUNK A KICSIKRE IS

Jó lenne a kistelepüléseken folyó oktatási munkára is figyelni - hangzott az ellenzéki képviselők szájából. Az összevonások, a gyerekekért folytatott mindennapi harc nagyon felörli az érintett intézményeket, és azok vezetőit. Kisebb falvak elöregedését is erősen gyorsíthatja, ha bezárják az általános iskolákat. Nem vonzóak a fiatal családok részére, így rövidesen teljesen elnéptelepdhet a település - mondta többek között Ékes József (Fidesz) képviselő.

Ma hazánkban minden tehetséggel foglalkozó szervezhet részt vett a módosítás elkészítésében. 2009-re legyenek olyan körvonalzható elképzelések, amelyek kiszámíthatóvá teszik a tehetség nevelés programját - mondta Kormos Dénes (MSZP). Ki kell találnunk azokat az együttműködési formákat, amelyeken keresztül minél több tehetségnek tudunk megnyilatkozási lehetőséget biztosítani.

11.36

NEMZETI TEHETSÉGEK

A Nemzeti Tehetség Program részletes vitájával folytatódott a napi program. Hoffmann Rózsa (KDNP) az előterjesztők nevében beszélt az előkészítésről. Amíg sok szó esik szavak szintjén a lemradókról, elhanyagolódik az oktatás irányítás munkája - mondta a képviselőnő. Szükséges beemelni a tehetség témáját, hogy létrejöhessen egy tehetség törvény.

11.01

AZÉRT A FILMESEKET SEM FELEJTJÜK EL

Csapody Miklós (MDF) első mondataival köszönetet mondott azoknak az alkotóknak, akik a nemrég befejeződött Cannes-i fesztiválon tovább öregbítették a hazai filmgyártás hírét. Az unió a megkötések mellett szabad lehetőségeket is kijelölt. Az MDF álláspontja az, hogyha ezt a törvényt közösen alkottuk meg, akkor a módosításokat is közösen kell áttolnunk az unió szűrőin - mondta a képviselő.

10.37

NEM A TÖRVÉNY A HIBÁS

Jánosy György szerint nem a törvényben, hanem a végrehajtásban van a vita. A munkában sem volt soha elakadás, így semmi nem gátolja a házat, hogy rendszeresen felülvizsgálják az aktuális helyzetet. Halász képviselő viszont jobban ragaszkodna a törvény betűihez, hangzott el a viszontreagálásban. Schiffer János szerint ha a jobboldali panaszok valósak, akkor külön kell választani a viták témáit. A filmek támogatását kell első helyen figyelni, és a pártpolitikát hátrébb kell tenni - jelezte a képviselő társának.

Lukács Tamás (KDNP) szerint  akonszenzust nemcsak megszerezni, de megőrizni is kll ahhoz, hogy a végrehajtás is jól működjön. Közös érdekünk, hogy a béke megtartására törekedjünk akkor, amikor az unió elképzeléseivel ellentétes terveket kívánunk elfogadni.Gondolkodjunk együtt a magyar filmiparért. Közös érdekünk, hogy a törvény betűivel élni és nem visszaélni lehessen.

Szabó Zoltán (MSZP) szerint jogharmozációkor nem egymással, hanem az unió tanácsával kell összhangba kerülni. Aki tagja az auniónak el kell fogadnia a brüsszeli szabályokat. Ezt a módosítást a kormány azért nyújtotta be, hogy megfeleljen az uniós előírásoknak.

10.22

SOK MINDEN NEM ÚGY ÉRVÉNYESÜL

Halász János (Fidesz) a 2003-óta eltelt időszak alatt rengeteg minden megváltozott. Sok minden nem jó a jelenlegi törvényben. A dokumentumfilmesek szerint diszkrimináció érvényesül a pályáztatáspkban - idézte a politikus. Tarthatatlan a közalapítvány profitszerző tevékenysége - továbbította Halász képviselő a producerek szövetségének véleményét.  A fentiek mellett szinte minden oldalról érkeztek tiltakozások. Időnk van, nem sietünk sehová! Próbáljuk meg a hibákat mindenhol kijavítani - mondta a képviselő. Halász János elsősorban a pénzosztó zseb szerepét betöltő Mozgókép Alapítvány helyzetét firtatta, előtérben tartva a forintok kiáramlásának bizonytalanságait. A szakmának fontosak a mostani módosítások, és ezt mi sem felejthetjük el

9.52

A MOZGÓKÉPTÖRVÉNY VITÁJA

Csák Ferenc kulturális államtitkár expozéjában beszélt a törvény 2003-as megalkotása, és 2004-es elfogadása óta eltelt időszakról. Olyan tervezetet készítettünk, amely az Európai Unió feltételeinek remélhetőleg megfelel - mondta. Munkánkat segítette a parlament illetékes bizottsága, és albizottsága is, amelyek folyamatosan nyomon követték az egyeztetés időszakát. Az el nem fogadás esetén támogatások millióitól esne el az állam, így nem véletlen, hogy a Magyar Mozgókép Alapítvány is kiáll az előterjesztés mellett. A Filmtörvényt 2004-ben pártállásra való tekintet nélkül fogadta el a ház, és remélem, hogy a mostani helyzet is hasonló lesz -  fejezte be felszólalását az államtitkár.

Schiffer János (MSZP) az aktuális bizottság képviseletében elmondta, hogy támogatták a vitára bocsátást.

Jánosy György (MSZP) szerint az unióval a legfontosabb vita a támogatási rendszer elfogadhatatlansága, amely viszont rengeteg filmet hozott ide hazánkba. Amennyiben elfogadja a ház a törvényt megszűnhet az az áldatlan állapot, amelynek eredményeként január óta nem adhatnak támogatást a külföldi filmeseknek. A jelenlegi módosítás - többek között - angol mintára alapozva pontozási rendszer bevezetésével igyekszik majd a támogatási rendszert igazságosabban átalakítani.

9.17

MUNKAERŐTŐL A GAZDASÁGI MUNKÁIG

Gúr Nándor (MSZP) a foglalkoztatás jelenlegi alakulásáról, a hazai munkaerő helyzetről kért összefoglalót. Herényi Károly (MDF) a konzervatív adócsomag további sorsának alakulását kérte számon a másik oldalon.

Keller László államtitkár szerint öröm, hogy sok kérdésben egyetértés muttakozik az MDF és az MSZP között, de fontos lenne a Fidesz véleményének megismerése is. Az MDF-fel lehet vitatkozni, de nehéz együttműködni olyan szervezettel, amely nem foglamaz meg véleményeket.

Jakab István (Fidesz) MAGOSZ vezér a hazai gazdák sorsa felett aggódva kért szót. Félelmének okait az unió agrárgazdasága váltotta ki. A magyar gazdák jelentős része még nem készült fel azokra a változásokra, amelyeket az unió kérne. A Hírextra.hu-nak is elmondott tévét öldre cserélő gazdák esetét ismertetve utalt egyes ájegységek elmaradására.

Gőgös Zoltán államtitkár szerint a gazdák értik, hogy mit akar a tárca, mert mindig betartják amit ígérnek nekik.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását