2024. április 29. - Péter

A piac válaszolt Orbánnak

A kormányszóvivő szerint csattanós választ adott a piac Orbán Viktornak; "a magy piaar állampapírok sokkal olcsóbban is kelendőek". Daróczi Dávid az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozta: több mint két és félszer több ajánlat érkezett
2008. december 11. csütörtök 20:05 - Hírextra
A szóvivő közleménye szerint az erős vételi érdeklődésre való tekintettel az eredetileg tervezett kincstárjegy keretet 5 milliárd forinttal, 40 milliárdra emelte a kibocsátó. Az átlaghozam az egy nappal korábbi 12 hónapos referencia-hozamnál 78, a legutóbbi 12 hónapos kibocsátás átlagos hozamánál pedig 190 bázisponttal lett kisebb: az elfogadott ajánlatok hozama 8,50 és 8,94 százalék között szóródott - szerepel a kommünikében .

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Heti Válasz című hetilap legfrissebb számában egy interjúban arra a kérdésre, hogy ha ilyen mértékben csökken az alapkamat, kinek éri meg állampapírokat vásárolni, azaz finanszírozni a magyar államadósságot, arra hívta fel a figyelmet, hogy az IMF-hitel nyomán az állam külső finanszírozása a következő 17 hónapra biztosított.

Az ellenzéki pártelnök szerint ebben a "kegyelmi helyzetben" lehetne "a nyilvánvalóan megbukott kormánypolitika" helyett, a vállalkozó hajlamú és cselekedni képes magyarokat támogató politikát folytatni, és megakadályozni, hogy a gazdaság "tetszhalott állapotba ájuljon".

Csütörtökön mintegy háromszoros túljegyzés mellett 211 bázisponttal 10,61 százalékra csökkent az átlaghozam az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukcióján.

Az ÁKK a két héttel ezelőtti 30 milliárd forinttal megegyező összegben hirdetett meg 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (D091118) értékesítésre. Az elsődleges forgalmazók 105 ajánlatot nyújtottak be 90,88 milliárd forint értékben. A túljegyzés mértéke így háromszoros lett, a két héttel korábbi 4,45-szörös, illetve az azt megelőző 1,73-szoros túljegyzés után.

Az ÁKK 39 ajánlatot fogadott el a meghirdetettnél is nagyobb összegre, 40 milliárd forintra (két hete 35 milliárd forint volt ez az érték), ugyanakkor a kibocsátás 52 milliárd forint lett (két hete 45,5 milliárd forint volt).

Az aukción 8,71 százalékos átlaghozam alakult ki, 190 bázisponttal alacsonyabb a két héttel korábbi 10,61 százaléknál, és 401 bázisponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbi 12,72 százaléknál. A legalacsonyabb hozam 8,50 százalék, a legmagasabb 8,94 százalék volt. A megelőző aukciók sorrendben 9,26, 11,49, 12,68, 12,72 és 10,61 százalékos átlaghozammal zárultak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását