2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hárommilliárdos célkeret a fővárosban

A szocialisták mindent elkövetnek azért, hogy az általuk kiemelten fontos kérdésnek tartott, jobb betegellátást elősegítő egészségügyi intézményi szerkezetátalakítás még az idén megvalósuljon, s jövő évtől egy új, hatékonyabb, a kórházak együttműködésén a
2008. március 11. kedd 18:55 - Hírextra
Steiner Pál frakcióvezető, Horváth Csaba humánpolitikai főpolgármester-helyettes és Havas Szófia egészségügyi tanácsnok egyaránt cáfolta azt, hogy a Fővárosi Közgyűlés által hétfőn elfogadott elvi egészségügy-átalakítási koncepció, amit az MSZP szorgalmazott, "felpuhult" volna azzal a KDNP-módosítással, amit az ellenzék és az SZDSZ egy része szavazott meg. Steiner Pál elismerte, hogy a koalíciós megállapodás ellenére kimaradt a határozatból egy olyan rész, amit ők szerettek volna elfogadni. Pozitívumként említette, hogy a kétségtelenül kialakult koalíciós ellentét során a főpolgármester a szocialisták álláspontját támogatta a szavazásnál.

Az MTI információi szerint a tízfős SZDSZ-frakcióból öten az ellenzékkel együtt kiszavazták a koncepció ütemtervét a határozathozatalkor. Ketten tartózkodtak, hárman pedig, köztük a főpolgármester, a szocialistákkal együtt voksoltak.

Horváth Csaba ugyanakkor úgy vélte, hogy az eredeti elképzeléseiknek megfelelően folyhat tovább az egészségügyi rendszer átalakítása. Szerinte az, hogy a határozatból kikerült "az előterjesztés szerinti" kitétel, semmit nem jelent. A közgyűlés hétfői ülésén az adott rész törlését szorgalmazók viszont azzal érveltek, hogy ezáltal csak elvi támogatást adnak a koncepció kidolgozásához, annak ütemtervét törlik. A főpolgármester-helyettes közölte, azért sincs jelentősége ennek "az irodalmi vitának", mivel az idén még négy-öt alkalommal tárgyal a közgyűlés az új egészségügyi intézményrendszer kialakításáról. Első lépésben áprilistól létrehoznák a kórházak egységes erőforrás gazdálkodásért felelős részvénytársaságot. Ez a kórházak és a zrt. között professzionális munkamegosztást alakítana ki. Ennek lényeges eleme, hogy a kórházak a gyógyításra fókuszálva biztosítanák a napi működés feltételeit, a zrt. pedig megteremti ennek tárgyi, személyi és adminisztratív feltételeit, gondoskodik a fejlesztéshez szükséges forrásokról. Ez utóbbira részben ingatlaneladásból lenne fedezet - tette hozzá.

A főpolgármester-helyettes szerint az egészségügyi szerkezetátalakításhoz szükséges pénz biztosítva van az önkormányzat költségvetésében elfogadott hárommilliárd forintos célkeret révén. Ebből 200 millió forint körüli összeg kellene a kezdetben projekttársaságként működő zrt. útnak indítására. Közölte, hogy az új szervezettől már jövőre néhány milliárd forintos megtakarítást remélnek a jelenleg évi 90 milliárd forintos működési bevétellel dolgozó kórházak számára. A várhatóan 4-6 év alatt, mintegy 60 milliárd forintos költségráfordítással kiteljesedő egészségügyi modell a nemzetközi tapasztalatok szerint akár 20 százalékos működési megtakarítást is elérhet - mondta.

Havas Szófia úgy vélte, hogy egy ilyen átalakítás értelemszerűen érdeksérelemmel jár. Példaként említette, hogy jelenleg egy nyolcmilliárd forint költségvetésű kórház büdzséjének 15 százalékát költi gyógyszerekre. Horváth Csaba hozzátette, hogy ezeknek csak 20 százalékát veszik ma közbeszerzéssel. Központosított beszerzéssel pedig olcsóbb lehet az ár - mutatott rá a politikus.
Steiner Pál kifejezte reményét, hogy a koalíciós vita lezárult azzal, hogy hétfőn elfogadták a főváros költségvetését. Hangsúlyozta, hogy az együttműködés hatékonyságán azonban javítani szükséges.

Havas Szófia megjegyezte, hogy a néhány éve létrehozott központi fővárosi közbeszerzési kft. a koalíciós partner hibájából vegetál, nem adnak ugyanis pénzt a működéséhez. Ennek kapcsán kitért arra, hogy a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció egy "kényszerházasságnak és nem szerelmi házasságnak tekinthető". Az MSZP "jobb híján kitart a koalíciós partnere mellett" - tette hozzá.

Steiner Pál emlékeztetett rá, hogy a koalíciós megállapodásban 2006 óta szerepel az egészségügy átalakítása. Úgy vélte, a koalíciós felek közt az az alapkérdés, hogy végrehajtják-e közös programjukat vagy nem. Leszögezte, az a meggyőződése, hogy "2010-ig ez a koalíció fennmarad, vezeti a várost, de csak a koalíciós program alapján". Ha ez nem így lesz, "akkor a szocialista frakció átgondolja a saját szerepét" - jegyezte meg.

Elhangzott az is, hogy a főváros egészségügyi intézményeinek tavaly 881 millió forintos bevétele volt a vizitdíjból. Horváth Csaba szerint intézményfenntartó tulajdonosként megtehetik, hogy kipótolják a népszavazás miatt kieső forrásokat. Hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy "szembe mennének a kormánnyal", amely nem ad pénzt a vizitdíj pótlására. Az MTI városházi információi szerint a 881 millió forintból az OEP 619 milliót igazolt vissza. A vizitdíj, napidíj beszedésére tavaly 372 millió forintot fordítottak az intézmények. Ennek levonása után 246 millió forint nettó bevételhez jutottak az intézmények.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását