2024. március 29. - Auguszta

Restaurált műkincsek

A restaurátor munka műhelytitkaiba, szakmai fogásokba, a tárgyak egyedi történetébe enged bepillantást a Műhelytitkok - Restaurált műkincsek az Iparművészeti Múzeumban című, csütörtöktől látogatható kiállítás; a 2009. augusztus 2-ig látható tárlat több tö
2008. december 10. szerda 18:17 - Hírextra
A restaurálás nagy titkokat hordoz, s ennek a tárlatnak éppen az a célja, hogy lerántsa a leplet, a közönség elé kívánja tárni, mi folyik a műhelyekben, bemutatja a munka folyamatát - mondta el a kiállítás szerdai megnyitója előtt rendezett sajtótájékoztatón Renner Zsuzsanna, az intézmény főigazgatója. Kiemelte a restaurátorok hatalmas szakmai tudását, s azt az alázatot, amellyel minden tudásukat alárendelik egy-egy tárgy rendbehozatalának, az egykori alkotóművésznek.

Szavai szerint az Iparművészeti Múzeumban nagy hagyománya van a restaurátori munkának, s az intézmény élen jár a bútorok, kerámiák, papír- és ötvösmunkák restaurálásában. A jelenlegi tárlat tisztelgés a régi mesterek előtt, de bemutatja a mai restaurátor generáció munkáit is - hangsúlyozta.

E. Nagy Katalin főrestaurátor felhívta a figyelmet Borsi Sándorné, Kaplár Margit textilrestaurátor kiemelkedő munkáira: a magyar főúri öltözékek jellemző darabjai, menték és dolmányok mellett az a szoknya és vállfűző is színesíti a tárlat anyagát, amelyet a hagyomány Esterházy Pál első felesége, Esterházy Orsolya, majd második felesége, Thököly Éva ruhatárából származtat.

A másik neves mester, Szvetnik Joachim Kossuth-díjas ötvösművész, restaurátor munkái közül a kurátor kiemelte Philipp Jacob Drentwett 1654-ből való, a vezekényi csatát ábrázoló nagyméretű dísztáljának restaurálását. A vezekényi tálat az 1949-ben felvett jegyzőkönyv 99 százalékban "roncsként" említi. Szvetnik Joachim az Esterházy-kincsek közül élete során csaknem 20 tárgyat restaurált.

A kiállítás első terme az Esterházy-kincstár mindmáig "roncs állapotú", még restaurálásra váró műtárgyainak felvonultatása mellett az első restaurátor generáció kiemelkedő munkáit mutatja be; a képekkel illusztrált tablókon munkásságukról is olvashat a publikum.

A második és harmadik teremben az elmúlt évek legkiemelkedőbb restaurátorainak fő munkái láthatók gyűjtemények szerinti elrendezésben. A tárlat igen színes, hiszen dísznyereg, selyemszövet dolmány, török tegez, asztali óra és miseruha mellett fajansz tál, legyező és hatalmas kabinszekrény is megtekinthető mostani és - fotók, tablók segítségével - restaurálás előtti állapotában is.

A restaurálás menetét interaktív, számítógépes multimédia programok segítségével is tanulmányozhatják a látogatók. A tárlaton archív filmek mutatják be az Iparművészeti Múzeum első restaurátor generációjának műhelymunkáját, de rövid dokumentumfilmek a jelenleg zajló munkafolyamatokba is beavatják az érdeklődőket.

A kiállítás érdekessége, hogy a látogatók - három dimenziós számítógépes modellek segítségével - azt is láthatják, hogy a töredékes, illetve restaurálásra váró műtárgyak hogyan néznek majd ki a rekonstrukciót követően.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását