2022. július 4. - Ulrik

Kiállítás nyílik a megyeháza történetéről

A rítusra a Mína völgyében került sor, ahol 2006-ban 362 embert tapostak halálra a zarándokok, amikor a tolongásban pánik tört ki közöttük. A zarándokokat befogadó terek bővítésének, valamint a biztonsági előírások szigorításának köszönhetően idén eddig k
2008. december 10. szerda 18:40 - Hírextra
A rendezvény aktualitása, hogy a korabeli vármegye közigazgatása 130 évvel ezelőtt, 1878 novemberében vehette birtokba a Benkó Károly és Pártos Gyula tervei alapján megépített eklektikus stílusú új megyei székházat - tette hozzá Hanga Valéria.

Tájékoztatása szerint a nagyközönség által döntő részben először látható levéltári dokumentumok a 13 évtizednyi történelmi időt idézik fel. Így a bemutatandó anyagban helyet kaptak a korabeli tervpályázat gyönyörű, tussal és kézzel rajzolt pályamunkái, a megyeháza megépítésének történetét bemutató számos dokumentum, tervrajz és fénykép. A történeti hűség jegyében a tablókra felkerültek az 1930-as épületbővítés Zombory Lajos által megálmodott első vázlatai, a két világháború közti éveket és az 1956-os eseményeket megörökítő, épületbelsőt ábrázoló fényképek, valamint a rendszerváltozás előtti felújítások tervdokumentációi.

A szolnoki megyeháza impozáns épülete már elkészültének pillanatában az új törvényhatóság, Jász-Nagykun-Szolnok megye egységének szimbólumává vált. A megyeháza a Tisza-parti város mindmáig legmeghatározóbb épülete annak ellenére, hogy a székház külső és belső arculatán a történelem korszakok otthagyták "kézjegyüket".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását