2024. május 17. - Paszkál

Vásároljon most, legyen adós örökre!

Akciós hitel, készpénzben, gyorsan, bármire. Nagyjából ezekkel a szavakkal reklámozzák a bankok gyorshitel szolgáltatásaikat, csak azt felejtik ki, hogy a hitelfelvevő hosszú évekig nyögni fogja a kamatokat, és ez gyakran végeleges eladósodáshoz vezet.
2008. december 9. kedd 18:50 - Pásztor Balázs
Az elgondolás és az emberek

Adott egy hirdetés: például hétszázezer, három napon belül kézbe, és nem kell hozzá szinte semmilyen papír. Az embernek fejébe ötlik egy-két dolog, amit ebből a pénzből venni tudna: sok olyan, amik javíthatnának életén - új konyhabútor, egy utazás - munkáján - laptop, öltöny - vagy egyszerűen egy régi álmát válthatná valóra. És az elgondolásból hamar tervezés is lesz, amikor meglátják, hogy havi 12 ezer a részlet. Ennyit azért ki lehet spórolni, ha meghúzzák a nadrágszíjat, Rama margarin helyett Tesco-s változatot vesznek, meg a nyári kirándulást sem kötelező annyira elnyújtani.

Abba bele sem gondolnak, hogy ezeket hét- nyolc évik fogják fizetni, és hogy összesen több mint 1,2 millió plusz inflációnyi összeget. Rosszabb esetben a hétszázezerből kézhez kapás előtt lejönnek a különböző összegek (hitelbírálati díj, kezelési költség, stb.) és a felvett pénzt sem tudják jórészt gazdaságosan elkölteni - mint ahogy a szegény rétegek legtöbbje, ha hirtelen jut nagy összeghez. Ráadásul, ha valakinek megszűnik a munkája, akkor mindene rámehet a hitel visszafizetésére, jóval több, mint amennyit a felvett pénzből szerzett.

Felvétel előtt kérdezze meg pénzügyi szakértőjét vagy brókerét

Uzsoratörvény
A hitelek legrosszabb fajtája, vagyis az uzsora ellen lépne fel az a törvényjavaslat, amely a jegybanki alapkamat tízszeresében maximálná a kölcsönadotton felül visszaigényelhető pénzt mennyiségét- jelenleg 105%-ban. A törvény egyébként úgy szólna, hogy „aki valakinek a szorult anyagi helyzetét kihasználva olyan előnytelen szerződést köt vele, ahol a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás között kirívó aránytalanság van, úgy, hogy ezzel nagyon nehéz anyagi helyzetbe hozza, vagy abban tartja a sértettet, akkor bűncselekményt valósít meg - feltéve, ha ez üzletszerűen, tehát legalább két alkalommal valósul meg. Természetesen ezt csak akkor, ha úgymond üzletszerűen, legalább kétszer csinált ilyet az illető.
A pénzügyi válság terjedésével - és munkahelyük elvesztésével - egyre több család pénzügyi bedőlését eredményezik az ilyen típusú hitelek. Erre licitálva a bankok egyre agresszívabban hirdetik ezeket, és adják boldog boldogtalannak - például annak, aki ebből akar megélni, amíg nem talál újabb munkát. Azonban magyar lakosság nem képes reálisan értékelni saját hitelképességét, és azt sem tudja, mit eredményezhet, ha adósságba kerül.

Ezért az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottsága új ötlettel állt elő - amit Koszorús László Fideszes képviselő szerint a Fidesz egy évvel ezelőtti banki fogyasztóvédelmi csomagjából nyúltak -, aminek sikere a gyógyszerek és a cigaretták esetében sem volt egyértelmű. A javaslat szerint - bankok önmérsékletre való buzdításán kívül - a banki hirdetéseknél is alkalmazni kéne a hitelfelvétel veszélyeire való felhívásokat, például hogy „vigyázzon, a hitel következtében hajlék nélkül maradhat!” Ennek értelméről szakértőket kérdeztünk.

A szakértők megszólalnak

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) sajtószóvivője a Hírextra kérdéseire elmondta, hogy ha jogerőre emelkedik egy ilyen intézkedéses, akkor a PSZÁF-nek az a dolga, hogy azt betartassa. Megjegyzi, hogy a teljes hiteldíj-mutatóra és a betéti kamatlábmutatóra vonatkozólag tapasztalható volt némi jogfejlődés: ezek már minden hitel és betéttípus hirdetéseinél megjelennek. Azt is hozzáteszi, hogy az elmúlt években hitelszerződések megkötése előtt a devizahiteleknél egy kockázatfeltáró nyilatkozatot kell aláírni. Ha ezt a hirdetésekre is kiterjesztik - „a hitel kockázatokkal, jár, azt vissza is kell fizetni” -, akkor az azt jelentené, hogy más területekről vezetnek át szolgáltatásokat a bankszektorra.

Természetesen ehhez a parlament egy szélesebb körű támogatását is meg kellene szerezni, és attól is függ, hogy a javaslat milyen jogszabályban testesül majd meg, így az egészet csak ez alapján lehet majd megítélni - teszi kérdésünk végére a pontot Binder.

Rákérdeztünk, hogy a hitelfelvételt hogyan befolyásolná az esetlegesen törvényi hatályra lépő javaslat. Binder István elmondta, nem biztos benne, hogy a bizottság célja a kevesebb hitelfelvétel, vagy hitelfelvételen való elgondolkozás volt-e, de az biztos, hogy a hitelfelvételek száma mindenképpen csökkenni fog a hiteladás szigorítása miatt, ezért a kérdést nehéz megválaszolni.

Fogyasztóvédelem

Vasas Éva, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettől (OFE) pozitívnak nevezte a kezdeményezést. Ha valakinek nagyon határozott elképzelése van, akkor azt nem rettenti el, de ha valaki kicsit könnyedebben kezeli ezt a dolgot, akkor annyi hatása biztosan lesz, hogy legalább egy kicsit elgondolkoztatja - fejtette ki. „A hitel nem csak az adós számára jelent kockázatot. A bankokat manapság elég sok kritika éri, hogy a felelős hitelezést a maguk részéről nem veszik komolyan, csak az üzleti szempontot vizsgálják, a minél több haszon megszerzése érdekében. Ez így nincs jól! A tervezett intézkedés a jövőben csökkentheti a felelőtlen adósok számát.”

Azt is kifejtette, hogy fogyasztók közül az idősebb korosztály megfontoltabb hitelfelvétel ügyben, és gyakran ők is a gyermekek, unokák unszolására vagy kényszerhelyzet okán vállalnak fel különböző hiteleket. „Hogy ki mennyire kemény vagy puha, és hogy ki mennyire tud ellenállni ezeknek a csábítgatásoknak az az egyén kérdése, de a döntés joga mindig a fogyasztónál van. Mi azt vettük észre, hogy ez a krízis mintha megállásra késztetné és elgondolkoztatná az ügyfeleket, de aki belekerült már az adósságspirálba, az jóval nehezebb helyzetben van.”

Konklúzió

Összességében tehát nem olyan rossz dolog felhívni az egyértelmű dolgokra figyelmet, hisz egyeseknek ez közel sem egyértelmű. Az intézkedés hatására talán a lakosság fejében is körvonalazódik: a hitel nem játék és nem ajándék. Persze nem árt hozzá valami olyan szlogent is kitalálni, amit komolyan vesznek  - az "impotenciás" cigaretták például kimutathatóan rosszabbul fogynak, mint a "tüdőrákos", vagy a szimplán "halálos" társaik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását