2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Díjemelési javaslatok

A szemétdíj jövő évi emelésének tervezett 14,1 százalékos mértékét soknak tartotta, a többi díjemelési javaslatot közgyűlési tárgyalásra és elfogadásra javasolta kedden a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága - nyilatkozta a testület elnöke az M
2008. december 9. kedd 18:53 - Hírextra
Lakos Imre (SZDSZ) elmondta, hogy az előterjesztők nem tudták indokolni a díjemelés mértékét. A szerdai közgyűlésen várják az érveket - jegyezte meg.

Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP), a jogi bizottság elnöke közölte, hogy testületük a díjemelési javaslatokat jogilag rendben találta, a szemétdíj emelésének mértékével annak 5 százalékos nyereségtartalma miatt nem értettek egyet.

Wintermantel Zsolt (Fidesz), a városüzemeltetési bizottság alelnöke közölte, hogy a vízdíj 8,4 százalékos emeléséről szóló javaslat helyett egy másik kezdeményezést tett, ez a külföldi tulajdonosok menedzsmentdíjának kisebb mértékű emelésével, s így kisebb vízdíjemeléssel járna.

Lakos Imre kitért arra is: a Főtáv Zrt. beszámolója kapcsán egyértelművé vált, hogy a távhődíjnál emelés nem, inkább csökkentés az indokolt. A cég beszámolója szerint ugyanis a tervezett 200 millió forintos veszteség helyett 700 millió forint körüli nyereséggel zárnak az idén. A bizottsági elnök leszögezte, hogy a sajtóban megjelent díjcsökkentési elképzelésekről semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Rámutatott arra, hogy a cég gazdálkodási mutatói alapján egyértelműen van lehetőség a díjcsökkentésre.

A Főtáv gazdasági vezérigazgató-helyettese a milliárdos nagyságrendű költségmegtakarításokkal indokolta, hogy már szeptemberben is adtak úgymond a hideg idő miatt 300 millió forintot díjcsökkentésre. Lakos Imre és Wintermantel Zsolt is úgy vélte, hogy a díjcsökkentésről nem a Főtávnak vagy a városvezetésnek, hanem a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzati testületeknek kell dönteniük.

Lakos Imre elmondta azt is, hogy felkérték a főpolgármestert arra: lépjen annak érdekében, hogy megszűnjön a jelenlegi gyakorlat, s időben kerüljenek a szakbizottságok elé a gazdasági táraságok beszámolói. Decemberben ugyanis már nem sok értelme van a cégek féléves beszámolóit tárgyalni - jegyezte meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását