2024. április 28. - Valéria

A kormány a szakszervezetekkel tárgyal holnap

Hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a kormány és a közszolgálatban dolgozókat képviselő szakszervezetek, hogy egyeztessenek a közszféra jövő évi járandóságáról.
2008. december 7. vasárnap 18:51 - Hírextra
A szakszervezetek továbbra is azt tekintik tárgyalási alapnak, hogy a kormány tartsa be a jövő évi bérekkel kapcsolatos korábbi megállapodást - mondta Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének az elnöke vasárnap az MTI-nek.

Hozzátette: tudomásul véve a válsághelyzetet, annyi engedményre hajlandóak, hogy nem ragaszkodnak az eredeti megállapodásban szereplő jövő évi reálbér-növekedéshez. A reálbér-csökkenést azonban semmiképpen nem tudják elfogadni. Éppen ezért a szakszervezetek a 13. havi juttatás mellett az inflációval megegyező mértékű bérfejlesztésre tartanak igényt jövőre.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is, hogy a közszolgálati sztrájkbizottság megkezdte az ágazati sztrájk szervezését arra az esetre, ha a tárgyalások nem vezetnének eredményre. Már folyik a január 12-re tervezett munkabeszüntetés támogatottságának a felmérése.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) határozatlan idejű sztrájkot javasol január 12-től a közszférában. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke pénteken az MTI érdeklődésére azt közölte: a PDSZ azt is javasolni fogja, hogy a sztrájkbizottság csak olyan tartalmú megállapodást írjon alá, amely garantálja, hogy jövőre a 2007-es sztrájkmegállapodásban rögzített összegnek megfelelő juttatásokat kifizetik.

A szakszervezetek és a kormány legutóbbi, december 1-jei egyeztetésén Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára azt közölte: a kormány vállalja, hogy jövőre kompenzálja a közszféra 13. havi járandóságának kiesését, 140 ezer forintos fizetéshatárig mindenki megkapná a 13. havi illetmény helyett járó pótlékot.

A szakszervezetek a kormány ajánlatát nem tartják elfogadhatónak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását