2024. április 28. - Valéria

A víközmű társaságoknak önkörményzati kézben a helyük

A Fidesz szerint a még állami tulajdonban lévő regionális víziközmű-társaságok vagyonát át kellene adni az érintett önkormányzatoknak. Erről Babák Mihály országgyűlési képviselő, a párt önkormányzati tagozatának alelnöke tájékoztatta pénteken az MTI-t.
2008. szeptember 26. péntek 15:00 - Hírextra
A rendszerváltás után a megyei víziközmű-társulások tulajdonjogát átengedték az érintett önkormányzatoknak, ám ebből öt regionális társaság kimaradt, vagyis ezek továbbra is állami tulajdonban vannak - olvasható a közleményben.

A Fidesz attól tart, hogy az Új Tulajdonosi Program keretében a kisebbségi kormány az öt regionális víziközmű-társaság részvényeit értékesíteni akarja, illetve be szeretné vezetni a tőzsdére. A tagozat elnöksége szerint ez azt jelenti, hogy több mint 600 település esetében, 1.4 millió embert érintően nem a helyi önkormányzatok rendelkeznek majd az egészséges ivóvizet adó kutakról, vízbázisokról, a víz- és szennyvízvezetékekről, hanem azok a befektetők, akik végül a részvényeket felvásárolják.

Ezért azt szeretnék, hogy ezek a társaságok hosszú távon maradjanak közösségi tulajdonban, illetve azokat az érintett települési önkormányzatok - vagy azok önkéntes társulásai - kapják meg ingyenesen az államtól, és kerüljön a forgalomképtelen törzsvagyonba az öt regionális víziközmű-társaság törzsvagyona, közöttük a kutak, vezetékek és szennyvíztisztítók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását