2024. május 5. - Györgyi

Szőnyeg borítja Szegedet

Az egzotikus tájak buja varázsát és régmúltját idéző szőnyegkiállítás látható szombattól a szegedi Reök-palotában; a tárlatra a mesés kelet szinte minden országából érkeztek műremekek.
2008. december 6. szombat 15:25 - Hírextra
A többek között különleges tibeti, indiai, iráni és török, kézi csomózású szőnyegeket bemutató kiállítás legfőbb célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a közönséggel a szőnyegek csodálatos világát - mondta Gulyás Zsuzsanna sajtóreferens.

A főként magángyűjtők kollekciójából származó darabok inkább valódi műalkotások, mint használati tárgyak, a selyem szőnyegek például minden korban a keleti uralkodók legféltettebb kincsei voltak. A minőségi antik szőnyegek a textilművészet legmagasabb fokát képviselik, épp olyan művészeti értéket hordozva akár egy értékes festmény - fogalmazott a szakember.

Az Első Pesti Szőnyeg Társaság közreműködésével létrejött, jövő februárig látogatható tárlaton egyaránt láthatók a régmúltból származó szőnyegek és néhány éve készült értékes alkotások. A mesés kelet mellett nyugatról is érkezett különlegesség, az amerikai kontinens indián közösségeinek alkotásaiból egy navajo szőnyeget csodálhatnak meg a látogatók.

Gulyás Zsuzsanna elmondta, hogy valódi kuriózumokkal szolgál a tárlat, például egy sah számára készült szőnyeg is Szegedre "repült". A Timur sahot hadvezérei körében ábrázoló, százötven éves iráni szőnyeg mellett látható egy tibeti sárkányos műalkotás is, amely körülbelül hetvenéves.

Nem maradhat ki a felsorolásból az a szintén iráni, gyönyörű, képes vadász gyapjúszőnyeg sem, amelynek sűrűsége 1.700.000 csomó négyzetméterenként. Ez utóbbinál is hihetetlenebb azonban az a Kasmírból származó selyem vadászszőnyeg, amely 6.250.000 csomó négyzetméterenkénti sűrűségű.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását