2024. május 18. - Erik, Alexandra

Többet költünk karácsonyra

A gazdasági válság nincs hatással a magyar lakosság karácsonyi vásárlói kedvére - derül ki a kirakat.hu és a Szonda Ipsos kutatásából. A tavalyi évhez képest nőtt azoknak a száma, akik 10 és 30 ezer forint között fognak karácsonyi ajándékokra költeni, és
2008. december 5. péntek 07:34 - Hírextra
Nemhogy csökkent a vásárlói kedv, de értékében még növekedett is - mondta el az InfoRádiónak a kirakat.hu internetes oldal főszerkesztője a Szonda Ipsosszal közösen készített kutatás eredményét ismertetve. A vizsgálatból kiderül, hogy tavalyhoz képest nőtt azok száma, akik 10 és 30 ezer forintos érték között költenek idén karácsonyi ajándékokra.

Valamelyest nőtt a magyar vásárlók hitelfelvételi kedve is. Birkás Dávid elmondta: tavaly a megkérdezettek két százaléka vett fel hitelt a karácsonyi időszakban, idén a megkérdezettek egy százaléka válaszolta azt, hogy valószínűleg vesz fel hitelt, míg 2 százalék mondta, hogy lehetséges.

A nemek közötti különbség a vásárlás terén is kimutatható. Míg a nők szívesebben járják az üzleteket és kisebb értékű termékeket vásárolnak, addig a férfiak kevésbé szívesen mennek vásárolni, de értékesebb termékeket vesznek.

Birkás Dávid elmondta azt is: a legnépszerűbb ajándékok listáját idén is a kozmetikum, a ruházati cikk, a könyv, a játék, a CD, a DVD és a konyhai eszköz vezeti.

Kiderült az is, hogy a magyarok eléggé "impulzív vásárlók": bemennek a boltba, és ami megtetszik nekik, azt megveszik. A megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy nem tájékozódik a vásárlás előtt, hanem az üzletben dönti el, jó lesz-e az ajándék.

A magyarok többsége hipermarketekben és bevásárlóközpontokban vásárol, de szóba jön a piac is, a férfiak pedig szaküzletben szeretik beszerezni az ajándékokat.

Nem meglepő, hogy a többség halogatja az ajándékbeszerzést: a válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy novemberben és decemberben vásárol, 18 százalék pedig bevallotta, hogy az utolsó hétre hagyja a vásárlást.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását