2024. május 5. - Györgyi

Uniós pénzböl szépül a fertődi kastély

A fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójának jövőre kezdődő első üteme 1,3 milliárd forintos uniós támogatással valósul meg; a kiemelt projekt támogatási szerződését rövidesen aláírják - közölte Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési T
2008. december 4. csütörtök 18:01 - Hírextra
Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója a tervezett munkákról elmondta: a főépületben restaurálják egyebek között a központi dísztermet, a zenetermet, a belső lépcsőházat és a földszinti nyári ebédlőt. Ez utóbbinál maga a felújítás is látványosság lesz, ugyanis a barokk-rokokó díszítésű teremben üvegfolyosón haladhatnak majd végig a látogatók, s eközben az ott folyó munkálatokat megtekinthetik.

Emellett folytatják a kastély külső homlokzatának felújítását, s befejezik a belső udvar parkosítását. Rendbe teszik az úgynevezett kiskastély tetőszerkezetét, a megújított épületben rendezvényközpontot alakítanak ki. A felújítás első ütemének összköltsége 1 milliárd 566 millió forint. A munkával 2011 elejére végeznek.

Az örökségvédelmi szakember reményei szerint jövőre nevesítik a rekonstrukció második ütemét, amelynek költségvetése 2 milliárd forint. Ennek keretében többek között elegáns fogadóközpontot építenek, amely megadja a kastélyhoz érkezés méltóságát - fogalmazott Varga Kálmán.

A kastély és környezetének teljes megújulása révén Fertőd a Fertő-táj világörökség igazi turisztikai központjává válhat, s a jelenlegi, évi 87 ezres látogatószám megnégyszereződésével számolnak a szakemberek - hangsúlyozta az igazgató.

A kastélyegyüttest Esterházy Fényes Miklós herceg építtette a 18. század második felében. Uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciát hozott létre, ahol nemcsak a korszak magas rangú családjai, hanem Mária Terézia császárnő is vendégeskedett. Európai hírű zenekara élén Joseph Haydn, a kiváló osztrák zeneszerző állt. Ő volt a hercegi család házi zeneszerzője és a zenekar karmestere. A komponista halálának 200. évfordulójáról 2009-ben számos programmal emlékeznek meg azon a helyen, ahol Joseph Haydn tehetségét kibontakoztatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását