2024. április 29. - Péter

Sofőr a Nobel-díjasok között

Egy tudósból lett alabamai sofőr is rész vesz az idei kémiai Nobel-díjak kiosztásán Svédországban. Ugyanis az ő kutatásai is hozzásegítették kollégáit a díj elnyeréséhez.
2008. december 4. csütörtök 20:35 - Hírextra
Douglas Prasher, akinek karrierje a nyolcvanas években még kutatóként ívelt felfelé, megtalálta és leírta azt a gént, amely egyes medúzáknál zöldes kisugárzást okoz. Mikor a munkát nem tudta folytatni, mert nem kapott több támogatást, fogta magát és eredményeit önként átadta két amerikai kollégájának, Martin Chalfie-nek és Roger Tsiennek.

Jól sáfárkodtak az értékes adománnyal: idén ők nyerték az 1,4 millió dollárral járó kémiai Nobel-díjat a zöld fluoreszcens protein (GFP) felfedezéséért és hasznosításáért. Az elismerésen egy harmadik tudóssal, Simomura Oszamuval osztoznak, akit ennek a fehérjének a hatvanas évekbeli felfedezéséért honorált a Nobel-bizottság.

Chalfie és Tsien nem feledkeztek meg egykori kollégájukról, és meghívták őt a díjátadó ceremóniára. Prasher a The Huntsville Times riporterének mesélte el, hogy csütörtökön repül Stockholmba. Az 57 éves férfi elmondta, hogy biokémikusként többé nem talált munkát, ezért állt be sofőrnek egy autókereskedésbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását