2022. június 29. - Péter, Pál

Beszóltak a kormányfőnek

Rosszallóan szólt Aszo Taro japán kormányfő mangakultúrát népszerűsítő megnyilvánulásairól Mijazaki Hajao Oscar-díjas filmrendező, mert szerinte a gyerekeknek a képregények, a videojátékok és a tévézés helyett inkább a természetet kellene megismerniük.
2008. november 21. péntek 13:25 - Hírextra
A 67 éves rendező "zavarba ejtőnek" nevezte, hogy a miniszterelnök nyíltan vállalta mangafüggőségét, s úgy vélte, azt "inkább magánügyként" kellett volna kezelnie a politikusnak.

A tavaly szeptemberben kormányra került Aszo népszerűségét többek között azzal próbálta növelni, hogy felkarolta a szigetországban nagy rajongótáborral bíró japán képregény, a manga ügyét, például nemzetközi manga-díjat alapított a műfaj külföldi támogatására.

Mijazaki az animációs technikai fejlődéssel szemben haladva továbbra is esküszik a kézzel rajzolt filmek létjogosultságára, és a közelmúltban bejelentette, hogy a jövő évtől fiatal tehetségeknek fogja átadni a szakma csínját-bínját stúdiójában.

A mester Chihiro Szellemországban című Oscar-díjas rajzfilmjében a gépkorszak beköszönte előtti világ, a hagyományos japán értékek jelennek meg. Korábbi munkáiban, akárcsak az Andersen A kis hableány című meséje által ihletett Ponyo a tengerparti sziklán című új rajzfilmjében (amit november 27-én mutatnak be a budapesti 6. Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál nyitányaként) szintén központi témaként kezelte az ember és természet kapcsolatát.


A Ponyo egy aranyhalacska és egy kisfiúról barátságáról szól, ami olyan szoros kötődéssé fonódik, hogy a hal kislánnyá akar változni.

Mijazaki meggyőződése szerint a gyerekeknek először praktikus dolgokkal kellene foglalkozniuk: meg kellene tanulniuk tüzet csiholni és a késsel bánni, mielőtt írásra és számolásra oktatnák őket. "Nem azon kéne törni a fejünket, hogyan építsünk újabb és újabb hidakat és utakat, inkább a jövendő generációk számára kellene megőrizni a környezetet" - javasolta.

"A gyermekeinket körülvevő világ tele van virtuális valósággal: televízió, videojátékok, e-mail, mobilok és manga. Szerintem ezek elszívják a gyerekek erejét" - figyelmeztetett a fehérhajú rajzfilmmágus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását