2024. május 2. - Zsigmond

Divatromák, divatgárda

Ott már baj van, ahol egyesek úgy gondolják, hogy egy köztörvényes bűnözőt nem azért robbantanak fel, mert haragosokat szerzett, hanem mert cigány. Ezzel az erővel Huszein Tamert azért ölték meg, mert arab, Gyurcsányt azért szidják mert férfi, és Tvrtko a
2008. december 4. csütörtök 12:29 - Pásztor Balázs

Mielőtt valami szörnyű félreértésbe esnének az olvasók, nem vagyok leborotvált fejű, bomberdzsekis futballszurkoló, és a rendőröket sem szoktam esténként utcakövekkel kínálni. Továbbá nem követelem vissza Trianont, nem akarok minden külföldit hazatelepíteni, vagy minden cigányt a Dunába lőni. Egyszóval nincsenek rasszista, antiszemita, vagy egyéb előítéleteim (ha egyes, plázákban túlzottan gyakran feltűnő hölgyeket figyelmen kívül hagyjuk). Igyekszem mindenkivel egyenlő módon viselkedni. Ezért is keletkezett ez az írás.

Elgurult a kisebbségi gyógyszer

Mint azt már egy cikkben boncolgattam, Pécsett gránáttal végeztek egy alvilági figurával és annak feleségével, aki történetesen cigány volt. A rendőrség egy órával később elvetette az etnikai indok alapját. Hogy miért? Gondolom, mert nem találtak „pusztulj cigány” feliratokat, a jómadár előélete alapján éppen elegendő indítékot halmozott fel a tett végrehajtására, és „kedves” neonáci honfitársaink sem a nehezen beszerezhető gránáttal, hanem a kocsmában is összedobható Molotov-koktéllal szoktak menni lakásnézőbe.

De Kállai Ernő kisebbségi biztos - Teleki László roma ügyi államtitkárral közrefogva - azonnal kijelentette, hogy itt már bizony cigánykérdésről van szó, és hogy a rendőrség ezt túl hamar elvetette, „nem kellene rögtön megbélyegezni az áldozatot”, és a többi, és a többi. Kérem szépen, " honnan a francból szedték ezt? Ha egy cigányt megölnek Magyarországon, akkor annak kizárólagosan egyetlen oka lehet, mégpedig hogy ő cigány volt? Ha egy arany nyakláncos romát leütnek és elveszik az értékeit, akkor az azért volt, mert cigány? Na, álljon már meg a gyászmenet!

De nem áll meg. Olyannyira nem, hogy a kedves Teleki a TV2 reggeli műsorában kijelentette, hogy „reméli bebizonyosodik az ügy rasszista indítéka”. Reméli? Mert olyannyira jó lenne, ha azért ölnének meg valakit, mert éppenséggel cigány? Neki biztosan, mivel egy ilyen hangverésből bizonyára nem kis hasznot szerez. De az SZDSZ-es Gusztos Péter is az értetlenek pártját gyarapítja, ugyanis napirend előtt parlamenti felszólalásában kifejtette, hogy nem érti „miként lehet egy helyszínelés közben kizárni a rasszista támadás lehetőségét.”

A másik vérlázító dolog a rokonok vallomása volt. Ők ugyanis egészen addig üzleti leszámolást emlegettek, amíg ki nem érkeztek a helyi cigány vezetők. A velük folytatott párbeszéd után máris mindenki etnikai indítékról kezdett beszélni. Nem tudni, hogy némi anyagi(vagy egyéb) meggyőzés hatására tették-e ezt, minden esetre nem ez lenne az első példa - a Kanadába kivándorló cigányok kapcsán bizonyíthatóan alkalmaztak már hasonló módszereket.

A másik gárda

De még itt sem ért véget a pécsi történet. Ugyanis Kovács István helyi politikus, a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke kiötlötte, hogy a szörnyű romaügy (!) miatt ellenlépéseket kell tenni. Méghozzá fel kell állítani egy ellen-romagárdát, amely a romákat védi, a nem roma romaellenesektől. Elmondása alapján egyenruhát csak akkor terveznek, ha kapnak hozzá állami támogatást. Csak azt tudnám, hogy Kovács úr fejében miként merülhetett fel, hogy ha az egyik félkatonai szervezet nem kap állami támogatást, akkor a másik, tehát ők miért kapnának. Ja persze, megvan: mert romák.

Egyébként, jobban belegondolva nem is lenne olyan rossz ez a cigánygárda, csak a funkcióját kellene megváltoztatni. Ugyanis ők mindenféle cigányozás nélkül tudnának felügyelni a cigány lakosságra - a romák közt kimutathatóan több a véres összcsaládi viszály, mint az átlag lakosság körében. Így csökkenne a bűnözés, több romának lenne munkája - vagy legalábbis elfoglaltsága - és valamilyen normális közösség is szerveződhetne.

Ha nincs gond, akkor a magyar gárdának sem kellene velük foglalkoznia. Hanem foglalkozhatnának például a szélsőjobboldali vadbarmokkal, akik romák házait gyújtják föl, vagy agressziót szítanak. Velük a gárda sokkal jobban „szót” értene, így ők is lecsillapodnának. Talán öt év múlva azon kapnánk magunkat, hogy az egész fellángoló ellentéthullám nagyban lecsillapodott, és mindez a két gárdának köszönhetően. De sajnos sokkal valószínűbb, hogy focimeccset imitálva az első dolguk lenne egymásnak esni. Mert az mégis csak egyszerűbb, és a „buli” sem marad el.

Álljunk meg középen

Az egész helyzetről a Tök állat című film jut eszembe. Abban volt egy aranyos feka - ő nevezi magát így -, aki gyakorlatilag érinthetetlen volt. Hisz ha kimondta a kulcsmondatot, „csak azért, mert néger vagyok!?!”-ot, akkor hirtelen senki nem akart vele bajt, csináljon előzőleg bármit is. A fináléban így úszik meg a főhős egy gyilkosságot - a feka magára vállalja, a rendőrök meg inkább elsétálnak.

Bármilyen szörnyű is, kezdünk a film szatirikus példája felé közeledni. Ennek megakadályozása közös érdek lenne, de egyik „részleg” sem hajlandó a változásra, globálisan meg senki nem meri kezelni a problémát. Odafenn túl gyávák hozzányúlni a kérdéshez, a cigányok etnikumi hovatartozásukkal próbálnak gondjaikon segíteni - sajnos általában sikerrel -, a magyar átlagemberből meg bunkóval sem lehet kiverni a rasszizmust. És amíg minden így marad, addig a helyzet csak rosszabb lesz.

Manapság ha valaki cigány, az vagy hatalmas előny számára, vagy hatalmas hátrány. Pedig egyiknek sem kellene lennie. Jó, annyi még elfogadható, hogy az oktatásban kapnak némi előnyt, elvégre több neves szakember szerint ez a „cigánykérdés” megoldásának egyik kulcsa, de minden másban ugyanúgy kéne velük hivatalosan is viselkedni, mint egy horvát, zsidó, arab vagy egy magyar emberrel. Nem diszkriminálni őket munkavállalás terén, nem elülni tőlük a buszon, és nem cigánykérdést csinálni minden egyes etnikumba tartozót ért incidensből. Mert lássuk be, ők elsősorban emberek, és csak aztán cigányok, ahogy más horvát, zsidó, magyar...

A HírExtra különböző szemszögekből dolgozta fel a témát, a cigány gárda ügyének egy másik interpretációját az Olvasó itt találja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását