2024. május 20. - Bernát, Felícia

Jövőre kétszer annyi jut emlőszűrésre

A tavalyi időszak 122 millió forintjával szemben 2009 közepéig 332 milliót fordíthatnak az egészségügyi intézmények emlőszűrésre; ezt kiegészíti egy 900 millió forintos, két évre szóló keret, amit kommunikációra lehet majd elkölteni - hangzott el az orszá
2008. december 3. szerda 16:30 - Hírextra
Az ÁNTSZ székházában Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos tartott tájékoztatót az emlőszűrésről, az arra fordítható összegekről és a jövő teendőiről.

A 122 millió forintos összegben nem szerepel a szűrési hálózatban dolgozók munkabére és a különféle járulékok sem, ezek már félmilliárdos nagyságrendű összegek, és természetesen nem tartalmazza ez az összeg a gyógyítás, a rehabilitáció milliárdos tételeit sem - mondta.

Egyes külföldi országokban 75-80 százalékos az emlőrák szűrésére elmenő nők aránya, ez Magyarországon 52 százalék volt tavaly. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO és az EU ajánlása minimálisan 70 százalék lenne - hangzott el.

Kovács Attila az emlőszűrés jelenlegi problémáiról szólva elmondta: nálunk vannak területek, ahol az érintett nők alig 15 százaléka vesz részt a vizsgálatokon, másutt szinte mindegyik ott élő nő elmegy azokra. Ez nem csak attól függ, hogy toborozzák-e az ott élőket a szűrésre, hanem attól is, hogy a védőnő, vagy más helyi ismert ember, akinek hallgatnak a szavára, meggyőzi-e az ott élőket a vizsgálat fontosságáról.

A jövőben az egyik fontos feladat, hogy emeljék a szűrések minőségi színvonalát. Ez a lakosság számára viszonylag új keletű megközelítés.Az MTI tudósítójának a bizottsági ülés után Kovács Attila azt emelte ki, hogy nem csak a mammográf készüléknek kell pontosnak, korszerűnek lenni, de a diagnózisnak is. Nem mindenütt dolgoznak olyan, e területre specializált radiológusok és diagnoszták, akik adott esetben gyors és pontos felvilágosítást tudnak adni a sebésznek arról, hogy hol van szükség olykor drasztikus beavatkozásra.

A másik fontos teendő - és ebben segít majd a megemelt kommunikációra fordítható összeg -, hogy növeljék a lakosság egészségtudatos magatartását, informáltságát, az egészséges életmódra törekvést és természetesen a részvételi hajlandóságot a szűréseken.

Az emlőszűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen Magyarországon egy év alatt több mint 2300 nő hal meg emlőrákban. Az is elhangzott a testület ülésén, hogy önmagában a mell otthoni szokásos önvizsgálata nem sokat ér, azt mindenképpen ki kell egészíteni az ajánlott gyakoriságú mammográfiával, amelyre a 45-65 év közötti nőknek kétévente meghívásos szűrés formájában el kellene menniük. Még az utazási költséget is kifizeti az állam azok számára, akik messze laknak a legközelebbi szűrőállomástól, amelyre kevés országban akad példa - hangzott el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását