2024. május 11. - Ferenc

A hajléktalanság nem önkéntes "intézmény"

Az válik hajléktalanná, akit nem szeretnek és aki nem is tud szeretni, nem egyszerűen azok, akik elvesztik lakásukat, lakóhelyüket - mondta Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Alapítvány elnöke az Országgyűlés szociális bizottságnak szerdai ülésén, miután a
2008. december 3. szerda 19:50 - Hírextra
Az alapítvány elnöke, aki korábban hajléktalanügyi kormánymegbízott volt, felhívta a figyelmet arra, hogy a hajléktalanok között megjelentek a cigányok is, ami az elmúlt években nem volt jellemző.
Korózs Lajos elmondta, hogy a tél beköszöntével jelentős problémát okoz a hajléktalanok gondozása, ellátása. Beszámolt arról: az elmúlt évek egyik sikertörténete volt, hogy jelentősen fejlesztették az utcai szociális munkát. Kitért arra, hogy megnövekszik az igény a hajléktalanok körében a hét végi ellátásra a népkonyhákon, illetve a nappali melegedőkben.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a hidegben több az egészségügyi probléma, ezért a kormány fontosnak tartja a védőoltások vitaminokkal való kiegészítését, valamint a tápanyagokban gazdag ételekkel való ellátást a hajléktalanok körében.

Adatokat felsorolva az államtitkár elmondta, hogy a nappali melegedőkben közel 5 ezer férőhelyet tudnak biztosítani, az éjjeli menedékhelyeken és átmeneti szállókban mintegy 6.500 embernek tudnak ellátást biztosítani. Tartós bentlakásos intézményekben jelenleg több mint 800 férőhely áll rendelkezésre országosan.

Fontosnak nevezte, hogy a hajléktalanok téli ellátását, az utcai szociális munkát jelenleg már 78 szolgálat végzi. A hajléktalanok számára egészségügyi ellátás működik gyakorlatilag minden megyében, és Budapesten hat helyen.

Közölte azt is, hogy 24 órás egészségügyi centrumok működnek több nagyvárosban, közülük négy Budapesten, amelyben 95 lábadozót tudnak ellátni. Emellett Miskolcon és Pécsen működik hasonló intézet 28-28 férőhellyel, és szervezés alatt van hasonló ellátás Debrecenben, Szegeden és Veszprémben is.

Kitért arra, hogy a téli ellátás kapcsán felértékelődik a két közalapítvány - a Hajléktalanokért Közalapítvány, valamint az Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberekért Közalapítvány - tevékenysége, amellyel a minisztérium szerződésben áll. Őket az állam ebben az évben összesen 421 millió forinttal támogatja. A fővárosi önkormányzat az Összefogásért Közalapítvány tevékenységéhez még 40 millió forinttal járul hozzá.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy krízisautók és speciális utcai gondozószolgálatok támogatására 35 millió forintot meghaladó összeget fordítanak ebben az évben.

A hajléktalanok étkeztetése az éjjeli menedékhelyeken és a nappali melegedőkben 50 millió forintos támogatást élvez, ebből a pénzből naponta Budapesten 1.400 adagot biztosítanak, vidéken pedig a kijelölt helyeken 2.547-et.

Korózs Lajos hangsúlyozta: a hajléktalanellátás terén felkészültek a télre, nincs financiális akadálya annak, hogy színvonalas ellátásban részesüljenek ezek az emberek a fővárosban és a vidéki településeken is. Nagy problémának nevezte ugyanakkor a társadalmi szolidaritás hiányát, mint mondta, itt 10 millió ember összefogására lenne szükség, ami jelenleg nem tapasztalható.
Vecsei Miklós arról beszélt, hogy az intézményi finanszírozásról át kellene térni a személyi finanszírozásra, ugyanis nem minden eset egyforma, nem lehet a könnyű és a nehéz esetekre ugyanazt a pénzt biztosítani.

A Hajléktalanokért Alapítvány elnöke szerint a magyar és az európai társadalmak szégyene, hogy ilyen helyzet állt elő, amikor a közvetlen és látható életveszélyre nem tudnak reagálni.

 Hangsúlyozottan felhívta a figyelmet: komolyan kell venni azt a problémát, hogy már a cigányság körében is megjelent a hajléktalanság, ez később nagy "robbanást okozhat".

A képviselőket arra kérte, hogy emelkedjenek felül a pártpolitikai meggondolásokon, mivel nagyon gyorsan kellene valami megoldást találni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását