2024. május 3. - Tímea, Irma

Sürgős a foglalkoztatási együttműködés

Az önkormányzatok, az állami foglalkoztatási szolgálat és a versenyszféra foglalkoztatási partnerségét sürgette Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter kedden Berettyóújfaluban, amikor a többcélú kistérségi társulás vezetőivel találkozott.
2008. december 2. kedd 12:54 - Hírextra
"Helyi kooperáció megerősítése, kialakítása nélkül a magyar vidék nem fog talpra állni" - jelentett ki a fórumon a miniszter.

Szűcs Erika szerint a magyar munkaerő-tartalék a modern gazdaság számára egyszerűen értelmezhetetlen.

Ennek alátámasztására utalt arra, hogy a 430 ezer regisztrált álláskereső több mint fele legfeljebb 8 általánost végzett.

Az "Út a munkához" programot ismertetve a miniszter kitért arra: a rendszeres szociális segélyezésben paradigmaváltásra van szükség annak érdekében, hogy összekapcsolódjon a munka, a teljesítmény és az ellátás.

Mint hozzátette, el kell odáig jutni, hogy csak azok az aktív, munkaképes korúak kapjanak segélyt, akik nem tudnak dolgozni. Számukra a pénzbeli támogatás egyfajta szolidaritást is kifejez, de a támogatás formája a jövőben "nemcsak pénzről szólhat".

Szűcs Erika kifejtette: fontos feladat, hogy az önkormányzat foglalkoztatás-szervező legyen. Ennek megfelelően közfoglalkoztatási tervet kell majd készíteni, de a települési szintű közfoglalkoztatásból kimaradókat - a szabad kapacitást - fel kell ajánlani a második szintnek, a kistérségeknek.

A szociális és munkaügyi miniszter elismerte, hogy ezzel újabb adminisztrációs terhek hárulnak az önkormányzatokra. Ugyanakkor - mint mondta - erre hárommilliárd forintot biztosít a kormány, s ez háromezer foglalkoztatás-szervező alkalmazását teszi lehetővé az önkormányzatok számára.

Szűcs Erika szólt arról is: jelenleg a közcélú foglalkoztatásra és a szociális segélyezésre fordított összeg úgy oszlik meg, hogy 20 százalék a foglalkoztatásra, 80 százalék a segélyezésre kifizetett összeg. Első lépésben ezt 50-50 százalékra kívánják változtatni - tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy az "Út a munkához" program keretében 63 ezer ember egész éves, hatórás foglalkoztatása valósulhat meg a jövő év április elsejétől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását