2024. május 5. - Györgyi

Orbán váltotta Gyurcsányt

Gyurcsány Ferenc kormányfő és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is tárgyalt kedden a múlt pénteken életre hívott Reformszövetséggel; a két politikus külön-külön tárgyalt a testülettel, de találkozóikat követően mindketten a szövetséggel való együttműködést ha
2008. december 2. kedd 20:37 - Hírextra
Jövő január végére, február elejére összehangolt reformjavaslatokat készít a Reformszövetség - derült ki a szövetség tagjai és a miniszterelnök között lefolytatott keddi megbeszélés után. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a kormány és az MSZP szövetségesként tekint a Reformszövetségre.

Pálinkás József, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnöke újságírók előtt közölte: a tervezett lépések kiterjednek az önkormányzatokra, a közigazgatásra, a nyugdíjrendszerre, vállalkozásélénkítésre, az adórendszerre, az egészségügyre és az oktatásra is. Hozzátették: a reformok célja az euró mielőbbi, akár 2012-es bevezetése, és ez Európai Unió átlagának elérése életszínvonalban, ezekhez pedig strukturális változások kellenek.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a tervezett változtatások célja, hogy a következő évtized elején az euró legyen a fizetőeszköz Magyarországon és tíz éven belül a hazai átlagjövedelmek megközelítsék az európai szintet. A kormányfő azt szeretné, ha a költségvetési vita lezárását követően jövőre a reformok második hulláma kezdődne el ebben a kormányzati ciklusban, és ez határozná meg a következő fél év törvényhozási munkáját.

A gazdasági válság egyre többeket győz meg arról, hogy a reformpolitikának nincs alternatívája - fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc azt mondta, egyszerre kell kezelni a válság rövid távú hatásait, amelyek közül a legfontosabb, hogy ellen tudjunk állni a munkahelyek tömeges megszűnésének.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Reformszövetséggel folytatott megbeszélését követően azt mondta: azért nem látszik a fény az alagút végén, mert a többi európai országgal ellentétben "mi nem alagútban vagyunk, hanem gödörben", és azért tart az ország ott, ahol, mert európai összehasonlításban a legrosszabb kormánya Magyarországnak van.

Mint mondta, Európában nincs még egy kormány, amely elmondhatná magáról, hogy négyéves kormányzása során minden évben alacsonyabb gazdasági növekedést produkált, mint az előző évben.

A pártelnök szerint a válságkezelésre adott válaszok is rosszak, a kormány döntései valójában súlyosbítják a válságot, ez a politika pedig "aknamezőre" vezeti Magyarországot. Ugyanakkor szerinte a munkanélküliség növekedése fékezhető lenne megfelelő parlamenti döntésekkel.
Orbán Viktor négy reformot tartott szükségesnek a munkahelyek megtartása érdekében, és jelezte, hogy ebben a Reformszövetséggel szívesen működnek együtt. A pártelnök szerint politikai-kormányzati reformra, adóreformra, valamint foglalkoztatáspolitikai és fejlesztéspolitikai reformra is szükség van.

"A kormány egyik héten az SZDSZ-t vásárolja meg a parlamenti szavazáskor, a másik héten meg az MDF-et, és ha ez kevés, akkor egy-egy árulót talál az ellenzék soraiból, a Fideszből. Megvásárol ilyen-olyan megbízásokkal egy-egy képviselőt, vagy éppen független képviselőt ültet be a miniszteri székbe; na ebből változás nem lesz" - jelentette ki.

Szerinte ha kívülről valamilyen biztatás, bátorítás nem érkezik, akkor változás nem lesz, ezért örülnek, hogy a Reformszövetség színre lépett és remélik, képes lesz változást elindítani a közgondolkodásban és a magyar reformpolitikában.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek úgy reagált: hat évvel ezelőtt a Fidesz az MSZP-vel közösen megszavazta a 100 napos programot, amely végérvényesen lejtőre állította Magyarországot. Ebből a költségvetési csapdából azóta sem tud kikecmeregni az ország - tette hozzá. Mint mondta, a Fidesz akkor is tudta, hogy hosszú távon ez a program tönkreteszi az országot, de szerinte a párt fontosabbnak tartotta rövid távú érdekét, azt, hogy az önkormányzati választást megnyerje.

AZ MDF elnöke felhívta a figyelmet arra: pártja ötéves kitartó küzdelmével elérte, hogy megszűnik a haláladó a családon belül. A Fidesz nem szavazta meg az örökösödési illeték megszüntetését jelentő adótörvényt - jegyezte meg. Hozzáfűzte: az MDF a Fidesszel szemben pozitív eredményt tudott ellenzékből felmutatni, a Fidesz hat év alatt egyetlen egyet sem.

A Reformszövetséget múlt pénteken hozták létre az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint az MTA volt vezetői és jelenlegi elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását