2024. április 19. - Emma

Eltiltották a kormányfőt a politikától

A thaiföldi alkotmánybíróság kedden elrendelte a kormányzó Népi Erő Pártja (PPP) feloszlatását, miután bűnösnek találta választási csalások vádjában. A testület egyúttal öt évre eltiltotta a politikai életben való részvételtől Szomcsai Vongszavat kormányf
2008. december 2. kedd 10:45 - Hírextra
Az alkotmánybíróság további pártok betiltását is bejelentette. A testület elrendelte a kormánykoalíció második legnagyobb tömörülése, a Csart Thai, valamint egy kisebb párt, a Macsima Thipataja párt feloszlatását, és ezeknek vezetőit is öt évre eltiltotta a politikai életben való részvételtől.

A bíróság döntésével gyakorlatilag megbuktatta a kormányt, és Szomcsai Vongszavat azonnal bejelentette, hogy elfogadja a taláros testület döntését. A PPP szóvivője, Dzsatuporn Prompan pedig bejelentette, hogy új pártot alakítanak azok a párttagok, akiket az alkotmánybíróság nem tiltott el a politikai szerepvállalástól. Az új párt december 8-án fogja kezdeményezni a szavazást az új miniszterelnök személyéről.

Egyes vélemények szerint Vongszavat megbuktatása után a kormány távozását követelő tüntetők véget vetnek a két reptér napok óta tartó megszállásának, mások viszont attól tartanak, hogy az alkotmánybíróság döntése a kormánypárti tüntetők és az ellenzékiek összecsapásához vezethet. Néhány órával a bíróság döntése előtt pokolgép robbant az egyik repülőtérnél táborozók kormányellenes tüntetők között, a detonációban egy ember meghalt, és 22-en megsebesültek.

A Thai Post című lap megkongatta a vészharangot, vezércikkében azt írta, hogy az erőszak elkerülhetetlennek tűnik, mi több, egyesek azt jósolják, hogy megtörténhet az, ami hétszáz éven át elképzelhetetlen volt Thaiföldön: kitör a polgárháború.

A Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) ellenzéki tömörülés a múlt héten kedden kezdte meg a bangkoki repülőterek - előbb a Szuvarnabhumi nemzetközi, majd a Don Muang belföldi légikikötő - megszállását, hogy kikényszerítse a kormány távozását. Emiatt bezártak a repülőterek, hatalmas káoszt okozva. Az ellenzéki tüntetők hétfőn elkezdték kiüríteni az általuk hónapokkal korábban elfoglalt bangkoki kormánypalota udvarát, hogy erőfeszítéseiket a továbbiakban a fővárosi repülőterek blokádjára összepontosítsák.

Közben a thaiföldi kormányszóvivő bejelentette, hogy a belpolitikai válság miatt márciusra halasztják a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) december 13-17-re tervezett thaiföldi csúcstalálkozóját.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását