2024. május 2. - Zsigmond

Új endoszkóp segít a gyógyításban

Az orvostudomány forradalmi újdonságának nevezte Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház orvos igazgatója azt a műszert, amelyet a Gyermekrák Alapítvány hétfőn adott át az egészségügyi intézménynek.
2008. december 1. hétfő 17:00 - Hírextra
A 34,6 millió forint értékű endoszkópos toronyrendszer kiemelten fontos feladatot lát el a rákos gyermekek gyógyításában. Segítségével a daganatos betegségek egészen korai fázisban felismerhetővé válnak. A műszer az újszülöttek vizsgálatára is alkalmas, de alkalmazható a fiatalok 18 éves koráig. A teljesen digitalizált rendszerrel a milliméternyi elváltozások is jól láthatóvá válnak és az eszköz segítségével jelentősen lerövidül a vizsgálati idő - fogalmazott Nagy Anikó.

A készüléket hétfőn Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke adta át. Elmondta, hogy az alapítvány a műszert a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt támogatásból tudta megvásárolni. A kiemelkedően közhasznú szervezet több mint egy évtizede számos módon támogatja a rákos gyermekeket.

Az elmúlt három évben 619 millió forintot költött kórházi eszközbeszerzésre és további 336 millió forintot a rákbeteg gyermekek támogatására. Ezentúl készpénzzel, vitaminokkal, táplálék-kiegészítőkkel, gyógyszerekkel és egyéb adományokkal támogatja a beteg gyermekeket és hozzátartozóikat.

Az alapítvány határon túli rákos gyermekeknek is segít. Támogatási szerződést kötött a román egészségügyi minisztériummal, amelyben vállalta, hogy anyagi és szakmai támogatást biztosít az Erdélyben megbetegedett gyermekeknek.

Nagy Anikó az MTI-nek elmondta: a Heim Pál Gyermekkórház műszerparkjának körülbelül a fele nagyon jó minőségű eszközökből áll a támogatásoknak köszönhetően és vannak területek, ahol csúcstechnológiát tudnak használni, például az alváslaborban, ahol egy hónapja vették át a legmodernebb gépeket, amelyek ma rendelkezésre állnak. De vannak még olyan műszereik is, amelyek 20-25 évesek.

Az ország legnagyobb gyermekintézménye évente mintegy 25 ezer fekvőbeteget és 450 ezer járóbeteg gyermeket lát el. A kórházban 300 rákos beteg gyermeket kezelnek, és itt gondozzák Magyarországon a legtöbb potenciálisan rák kockázatú gyermekbeteget is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását