2024. május 6. - Ivett, Frida

Több, mint 650-en szavaztak Budapesten

Románia budapesti nagykövetségén a nap folyamán több mint 650-en szavaztak - közölte Albert Robu sajtóattasé az MTI megkeresésére vasárnap este, néhány perccel a voksolás befejezése után.
2008. december 1. hétfő 08:17 - Hírextra
Elmondta, semmilyen incidens nem zavarta meg a választás menetét, mindössze ketten-hárman voltak, akik azért nem szavazhattak, mert nem tudták megfelelő okmánnyal igazolni, hogy magyarországi lakóhelyük van.

A sajtóattasé délután az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a mostani szavazáson kevesebben vettek részt, mint a múlt évi európai parlamenti választáson.

A vasárnapi romániai választásokon a szavazófülkéből távozók megkérdezésén alapuló exit poll felmérések szerint a Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt (PSD-PC) alkotta választási szövetség szerezte meg a szavazatok 36,2 százalékát, ezzel a legjobban szerepelt a képviselőházi helyekért folytatott küzdelemben. A Realitatea hírtelevízió az INSOMAR közvélemény-kutató intézet adatait tette közzé rögtön az urnák este kilenc (közép-európai idő szerint nyolc) órai zárása után. Második helyen végzett a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) 30,3 százalékkal. Harmadikként végzett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,4 százalékkal. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig 6,7 százalékkal a negyedik helyet szerezte meg.

A szenátori helyekért folytatott harc eredményeként a PSD 35,9, a PD-L 31,1, a PNL 19,9, az RMDSZ pedig 6,7 százalékot szerzett.

Az Antenna 3 hírtelevízió a CCSB közvélemény-kutató intézet adatait ismertetve ugyancsak a PSD-PC szövetséget hozta ki első befutónak a képviselőházi helyeket illetően, 36,5 százalékkal. Második helyen e szerint is a PD-L szerepel 30,6 százalékkal, harmadik helyen a PNL áll 20,4 százalékkal, negyedik pedig az RMDSZ lett 6,7 százalékkal. A szenátori helyeknél a PSD-PC 36 százalékkal lett első, a PD-L 30,9 százalékkal lett második. A PNL 20,2 százalékot, az RMDSZ pedig 7,3 százalékot szerzett.

A nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) és az Új Generáció Pártja (PNG) nem került be a parlamentbe, mert nem érte el az ötszázalékos küszöböt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását