2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Rács mögött az etnikai tisztogató

Miközben Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető elfogását ünneplik Európában, az esemény újra ráirányítja a figyelmet egyes pszichiátriai ideológiák háborús uszításban betöltött szerepére.
2008. július 22. kedd 17:05 - Hírextra
Az 1990-es években lezajlott boszniai és koszovói konfliktus hátterében álló, az etnikai tisztogatásnak teret adó ideológiák nem voltak újkeletűek a történelemben. A huszadik század első felében, a náci birodalom hatalomra jutása kapcsán a világ már megismerhette a "fajtisztaság" elméletének pusztító következményeit.

Kevéssé ismert történelmi tény, hogy a későbbi délszláv konfliktusoknak is alapját képező náci fajhigiénés elméletek alapjait elismert német pszichiáterek dolgozták ki. Az e munkában kiemelkedő pszichiáterek, Alfred Ploetz és Ernst Rüdin elismerést is kaptak ez irányú munkájukért, Rüdin 1934-ben elnyerte a náci párt Becsület Aranymedálját, 1943-ban pedig maga Hitler adományozta Rüdinnek " a fajhigiénia úttörője" címet. Rüdin így fogalmazott: "Csak a Führer által váltak valóra 30 éves álmaink, hogy bevezessük a fajhigiéniát a társadalomba."

A több tízezer emberéletet követelő délszláv konfliktus ugyanezekből a pszichiátriai elméletekből táplálkozott. 1986-ban Jovan Raskovics szerb pszichiáter társszerzőként megírta A Szerb Tudományos Akadémia jelentése című írást, mely a "nagyobb Szerbia" megteremtését követelte és azt hangoztatta, hogy a szerbek pszichológiai felsőbbrendűségüknél fogva a horvát és muzulmán kisebbségek fölé kell, hogy emelkedjenek.

Később a Raskovics által alapított Szerb Demokrata Párt élére tanítványát és barátját, Radovan Karadzsicsot választották meg, aki a horvátok és bosnyákok ellen folytatott háború fő okozójává, majd annak vezetőjévé vált. A hágai Nemzetközi Törvényszék 1995-ben emelt vádat ellene emberiség elleni büntettek és népirtás miatt. Szlobodan Milosevics, a későbbi szerb elnök, aki Raskovics halála után továbbra is fenntartotta az etnikai kisebbségek közötti ellentétet, 25 évig volt Karadzsics pszichiátriai páciense.

Raskovics így nyilatkozott: "Felelősnek érzem magam, mert én tettem meg az előkészületeket erre a háborúra, még ha nem is a katonai előkészületeket. Ha nem szítottam volna érzelmileg a szerb népet, semmi nem történt volna."

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR), a mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete a pszichiátria etnikai tisztogatásokban betöltött szerepéről szóló információkat eljuttatta az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását