2024. május 12. - Pongrác

Sokkoló felfedezés

A globális felmelegedés örökre szól - némi túlzással így lehet összefoglalni az éghajlatváltozást kutató szakemberek legújabb eredményeit, amelyek szerint száz helyett több százezer évig is eltart, mire az emberiség által a légkörbe juttatott szén-dioxid
2008. december 1. hétfő 08:00 - Hírextra
A politikusok és a tudósok egy része eddig azzal számolt, hogy az ember tevékenysége miatt a légkörbe került nagy mennyiségű szén-dioxid körülbelül száz év alatt eltűnhet az atmoszférából azután, hogy a világ átáll a tiszta energiaforrások használatára.

A döntéshozókat sokként érheti, hogy az új bizonyítékok ellentmondanak a fenti, optimista forgatókönyvnek. David Archer, a Chicagói Egyetem professzora azt mondta: a folyamat több százezer évet vehet igénybe, ami jóval több, mint az emberi civilizáció eddigi időtartama; a közvélemény csak a sugárzó anyagok lebomlási idejével kapcsolatban találkozott eddig ilyen hosszú időtávval.

A szén-dioxidot legnagyobb mennyiségben az óceánok felső száz méteres rétege nyeli el, csakhogy ez egyre inkább telítődik a gázzal, ennek nyomán nemcsak savasodik, hanem az elnyelőképessége is csökken. Ez csak akkor változik, ha a mélyből friss víz áramlik a felszínre, ami viszont lassú folyamat, több évszázadot, esetleg egy évezredet is igénybe vehet. Ráadásul minél melegebb a felső réteg - márpedig melegszik -, annál lassabb a cserélődés sebessége.

Ugyanakkor az óceánok nem is tudják elnyelni teljes egészében a légkörbe került széndioxid-többletet, annak nagy része csak több százezer év alatt távozik onnan, ahogyan a kőzetek elporladása közben más anyagokká alakul. Minél nagyobb az emberi kibocsátás, annál tovább tart majd a regenerálódás.

A hamarosan teljes terjedelmében megjelenő jelentés szerzői arról is beszámoltak, hogy a szennyezés megszüntetése után a Föld hőmérséklete nem kezd el csökkenni, hanem stabilizálódik az új, a mainál magasabb szinten. (Ami a maitól teljesen eltérő éghajlati viszonyokat jelenthet.)

James Hansen, a NASA Goddard Intézetének munkatársa arra figyelmeztetett, hogy nem jelent megoldást a kibocsátás csökkentése. A fosszilis energiahordozók egy részének örökre a föld alatt kell maradnia, a már a légkörben lévő szén-dioxid egy részét pedig ki kell vonni onnan. A világ egyik legelismertebb klímakutatója hozzátette: fákkal kell megkötni a gázt, majd elégetni azokat, de nem szabad hagyni, hogy közben a szén-dioxid visszajusson a levegőbe. A szakember ellenzi új széntüzelésű erőművek építését is.

Idén a jövő hét a legfontosabb az éghajlat sorsa szempontjából, a lengyelországi Poznanban ugyanis az új klímavédelmi megállapodás tervezetét vitatják meg a világ politikusai. Sokak szerint ez az egyezség az utolsó lehetőség arra, hogy az éghajlatváltozás mértékét elviselhető mértékek között tartsák.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását