2024. május 9. - Gergely

Módosító javaslat nyugdíj-mentésre

A Fidesz és a KDNP kezdeményezte, hogy a 2009-es költségvetést megalapozó törvények módosításából kerüljön ki a 13. havi nyugdíj elvétele - jelentette be Iván László, a Fidesz szakpolitikusa hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. december 1. hétfő 13:17 - Hírextra
A büdzsét megalapozó törvények módosításának záróvitájára és zárószavazása hétfőn délután lesz a parlamentben, ez az utolsó lehetőség, hogy megmaradjon 13. havi nyugdíj - mondta Iván László.

Mint kifejtette, a fideszes Szijjártó Péter és a KDNP-s Soltész Miklós pénteken módosító indítványt nyújtott be, amelyben kezdeményezik, hogy a végleges törvényben ne szerepeljen a 13. havi nyugdíj elvétele.

Az MTI felvetésére, hogy mennyi esélyt látnak kezdeményezésük megszavazására, miután a múlt héten a Fidesz kezdeményezésére lezajlott név szerinti szavazáson többséget kapott a 13. havi nyugdíj korlátozása, Iván László azt mondta: nem zárja ki, hogy többséget kap indítványuk, mert ha az SZDSZ nem szavazza meg az adótörvényeket, talán ebben az esetben is befolyásolhatják racionális szempontok.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a korhatár alatti nyugdíjasoktól elvett 13. havi nyugdíjjal 22 milliárd forintot akar a kormány megspórolni, a 80 ezer forintos korlátozással 27,3 milliárdot, míg a rokkantnyugdíjasokon összesen 4,5 milliárdot. Iván László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy semmiféle költségvetési és gazdasági kényszer nem indokolja a 13. havi nyugdíj elvételét, ezért ha a kormány valóban spórolni akar, azt nem a nyugdíjasokon, hanem saját magán, az állami szférán kellene kezdenie.

A fideszes képviselő szerint a korrupciót és a bürokráciát kellene visszaszorítani, a Fidesz javaslatának megfelelően 200 fősre csökkenteni a parlament létszámát, a 2002-es szintre visszaállítani a kormánytagok fizetését, valamint szűkíteni az állami cégek felügyelőbizottságainak és igazgatótanácsainak tagságát és jövedelmét.

Iván László úgy vélte, hogy ezek a javaslatok jóval több pénzt spórolnának meg az országnak, mint a 13. havi nyugdíj elvétele, ami miatt 300 ezer nyugdíjas szenved meg, 1 millió nyugdíjasnak pedig lényegesen csökken ez a járandóság, illetve három egymást követő évben csökkeni fog a nyugdíjak reálértéke.

Mint hangsúlyozta, miközben a válság kezelésének európai receptjében adó- és kamatcsökkentés, növekedési programok szerepelnek, addig a magyar kormány nagyon rossz úton jár, megszorításokra alapoz, és ellehetetleníti a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokat, köztük a nyugdíjasokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását