2024. április 27. - Zita

Infláció-mondóka

Karácsonyi dalmondókás inflációszámítást végzett egy amerikai pénzügyi cég, ami szerint 10,9 százalékkal kerül többe egy adott gyerekdalba foglaltak ára az idén, mint tavaly.
2008. december 1. hétfő 13:33 - Hírextra
A számítás alapja a Karácsony 12 napja című carol (ünnepi ének), amely angolszász területen közismert. Magyarul így kezdődik:

"Karácsony első napja van, köszönt és minden jót kíván egy csíz a csupasz körtefán."
Az angol "szereposztásban" a csíz helyett fogoly áll, aztán ahogy telnek a napok, úgy népesül be a fa (sorrendben) két gerlével, három gyöngytyúkkal, négy kanárival, öt aranygyűrűvel (amelyek fácánokat jelképeznek), hat lúddal, hét hattyúval, nyolc szoptatós dajkával, kilenc táncosnővel, tíz ugra-bugra úrral, tizenegy dudással és tizenkét dobossal.

Mármost a számítás nem könnyű, mivel közgazdaságilag nehezen ragadható meg pl. a tíz ugra-bugra úr. Árfolyamukat még a chicagói terménytőzsdén sem jegyzik. Lehet viszont "átváltani" őket táncfilm-DVD-re, például ír szteppesre - ez az olcsó verzió -, vagy tánckari fellépti díjra.

Hasonló tranzakcióhoz folyamodott a PNC Wealth Management vagyonkezelő cég mondóka- és dalocskajavakat konvertáló szakértői bizottsága a 11 dudás esetében, ők skót dudás CD-k lettek, illetve egy ilyen zenekar fellépti díja, a 12 dobosnál pedig ugyanígy kalkulált a vállalat.

Mindent egybevéve, 86 ezer 609 dollár jött ki - kb. 18 millió forint -, míg tavaly 78 ezer 100 dollár. A mondókabeli "fogyasztói kosár" drágulása így 8 ezer 509 dollár, azaz csaknem 170 ezer forintnyi.
Néhány konkrét tétel: egy körtefa tavaly 150 dollár volt, most 200-ba kerül, egy fogoly ára 5-ről 20 dollárra röppent fel. A hattyúárfolyam egyharmaddal emelkedett, olcsóbb lett viszont a gyöngytyúk, 30-ról 15 dollárra esett vissza az ára, és a liba is fele annyiba kerül, mint tavaly, 240 helyett 120 dollárba.

Ami a nyolc szoptatós dajkát illeti, helyettük - feltehetően - tejetlen gyerekvigyázók órabérével számoltak (de ez nem derült ki az AP amerikai hírügynökség amúgy igen részletes beszámolójából). Mármost a minimálbér emelkedése okán ez a tétel 47-ről 52 dollárra nőtt.
A táncosokat és zenészeket tekintve, a 9 nő előadásonként 4759 dollár (tavaly ugyanennyi volt), a 10 úr 4414 (ők 229 dollárral drágultak), a 11 skótdudás 2285 dollár (72 dolláros emelkedés), a 12 dobos pedig 2475-be kerül (tavaly még 2398 dollárért ütöttek-vertek).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását