2024. május 10. - Ármin, Pálma

Eltűnhet a Gyilkos-tó?

Pusztul a Keleti-Kárpátokban, Gyergyószentmiklós közelében található Gyilkos-tó. A tavat a feltöltődés veszélye fenyegeti - írja a Bukarestben kiadott Új Magyar Szó napilap internetes oldalán.
2008. december 1. hétfő 16:20 - Hírextra
A 171 éve földcsuszamlás miatti völgyelzáródás révén keletkezett tó egyediségét adó, vízben álló fatörzsek jó része már kirothadt a szennyvíz hatására. A víz egykori zöldje ma már inkább kávébarna. A Gyilkos-tóba ömlő patakok torkolatánál levő gátak felújítása rendkívül sürgős lenne, ellenkező esetben a lerakódó törmelék két részre oszthatja a tavat. A természetes feltöltődést gyorsítja az illegális fakitermelés miatt egyre több hordalék. A szakemberek szerint mindezek hatására a Gyilkos-tónak már csak hűlt helye maradhat fél évszázadon belül.

Abos Gábor, a Hargita megyei környezetvédelmi őrség főbiztosa szerint a tó mentén hivatalosan, engedéllyel működő vendéglátó helyek mindegyikénél megfelelő a szennyvíz kezelése. A korábbi kihágásokért kirótták a büntetéseket. A főbiztos szerint jelenleg nincs szennyvízprobléma az üdülőtelepen.

Székelyföld egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti képződményének megmentése érdekében előrelépést jelenthetne a védőgátak mellett a víz- és csatornahálózat kiépítése. Ez hamarosan megvalósulhat. A gyergyószentmiklósi polgármester, Mezei János szerint tíz hónapon belül megépül a derítőállomás, melyhez majd saját költségen csatlakozhatnak a vendéglátóipari egységek.

Gyergyószentmiklós 2007 októberében hétmillió lej (490 millió forint) összértékű támogatást kapott a román környezetvédelmi minisztériumtól a Gyilkos-tó melletti üdülőtelep ivóvíz- és csatornahálózatának fejlesztésére, illetve kiépítésre. Az összeget 2010-ig kell elkölteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását