2024. május 22. - Júlia, Rita

Versmondóverseny zárta a Babits-évet

Amatőr előadók részételével rendezett országos versmondó versenyt a szekszárdi Babits Mihály Művelődési Ház szombaton és vasárnap a költő születésének 125. évfordulója alkalmából. A zsűri megosztott első díjat és számos különdíjat adott ki.
2008. november 30. vasárnap 20:30 - Hírextra
A Babits Mihály Emlékév zárásaként megrendezett versenyre negyvenegyen neveztek, közülük harmincöten léptek a közönség és a zsűri elé a szekszárdi Vármegyeháza színpadán. Az amatőr versmondóknak két Babits-verset és egy Babits-fordítást kellett előadniuk.
Az első helyen a fertődi Bors Anikó és a budapesti Héritz Patrik végezett.

A 22 éves Bors Anikó az ELTE magyar-könyvtár szakos hallgatója A felhő felett örök kék az ég című prózával, a Hunyt szemmel című verssel, valamint egy Poe-költeménnyel nyerte el a zsűri elismerését, és Hiller István oktatási és kulturális miniszter által felajánlott díjat, Farkas Pál szobrászművész Babits Mihályt ábrázoló kisplasztikáját. A diáklány a szekszárdi verseny előtt 2006-ban Radnóti-díjat nyert, idén pedig a sárospataki reneszánsz daloskönyv verseny győztese volt.

Héritz Patrik, a budapesti Babits Mihály Gimnázium tanulója a Jónás könyvének részletével és az Ádáz kutyám című művel, illetve szintén egy Poe-fordítással lépett színre. A 16 éves diák, aki 2007-ben az Anyám fekete rózsa című országos versenyen is sikerrel szerepelt, ezúttal a verseny százezer forintos fődíját nyert el.

A zsűri különdíjjal jutalmazta Gergely Kálmán tanárt, aki Lugosról, Szekszárd romániai testvérvárosából hozta el három tanítványát a versmondóversenyre, s ugyancsak különdíjat kapott a verseny legidősebb résztvevője, a 87 éves Mihályi Jánosné.

Hegedűs D. Géza Jászai Mari-díjas színművész, a zsűri elnöke színvonalasnak nevezte a versenyt. Kiemelte: minden nemzedék képviseltette magát, kamaszok és az idős nemzedék találkoztak Babits Mihályban. Bebizonyosodott, hogy milyen erős megtartó erő a költészet, s különösen öröm, hogy a határainkon túlról is érkeztek előadók - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását