2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nem változik a gázártámogatás

Nem változik jövőre a szociális gázártámogatás rendszere, új elem azonban, hogy a szociális távhőtámogatásra nem jogosult, távfűtést használó fogyasztók 2009-ben "alanyi jogon" kapnak havonta 1150 forint támogatást. A gázár- és a távhőtámogatást azoknak i
2008. november 29. szombat 07:30 - Hírextra
A kormány november 26-ai, szerdai döntése szerint gázártámogatást továbbra is azok a családok kaphatnak, amelyekben az egy "fogyasztási egységre" (a családtagoknak a családon belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszámára) jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresét, azaz a 99.750 forintot.

A fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma.

Az arányszámok a következők: a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1, második nagykorú tagjának arányszáma 0,9, minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8, első és második kiskorú tagjának arányszáma 0,8, minden további kiskorú tagjának arányszáma 0,7.

Abban az esetben, ha a háztartásban a nagykorú személyek valamelyike magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy kiskorú tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a reá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-vel növekszik.

Ugyancsak 0,2-vel növekszik az arányszám, ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő, gyám, hagyományos vagy hivatásos nevelőszülő él.

A család jövedelmi viszonyai, a családon belül egy fogyasztási egységre eső jövedelem szerint továbbra is négy kategóriát különböztetnek meg, amelyek különböző mértékű támogatást jelentenek.

A gázártámogatás mértéke 28 ezer 500 forintos öregségi nyugdíjminimumot feltételezve az egy fogyasztási egységre eső 57 ezer forintos havi jövedelemig 40,1 forint köbméterenként, 57 ezer és 71 ezer 250 forint között 32,8 forint köbméterenként, 71 ezer 251 és 85 ezer 500 forint között 22 forint köbméterenként 85 ezer 501 forint és 99 ezer 750 forint között pedig 14,5 forint köbméterenként.

Egy átlagos háztartás éves gázfogyasztása 1.500-1.700 köbméter. A kompenzáció változatlanul évi kétezer, nagycsaládosok esetén négyezer köbméter gázfogyasztásig jár. Távhő esetén azonban nincs felső határ.

A gázár- és a távhőtámogatást is mindenkinek újra kell igényelnie, függetlenül attól, hogy változtak-e 2008-ban a család jövedelmi viszonyai. A jogosultság elnyeréséhez, illetve megtartásához igénylőlapot kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz (MÁK). Akik január 1-jétől továbbra is szeretnének kedvezményekben részesülni, legkésőbb január 31-ig postára kell adniuk igénylésüket.

Jövőre új elem, hogy a szociális távhőtámogatásra nem jogosult, távfűtést használó fogyasztók havonta 1150 forint támogatást kapnak, "alanyi jogon".

A gázártámogatás jövőre is várhatóan mintegy 1,8 millió családot érint. Ugyanakkor a távhő-kompenzáció bővülése miatt 2009. január 1-jétől mintegy 341 ezerrel több háztartás jogosult a támogatásra, mint az idén.

Például egy nyugdíjas házaspár 140 ezer forint összjövedelemmel összesen 40 600, egy átlagos jövedelmű háromtagú család 24 ezer, hasonló keresetű szülők és két gyermek 65 600, egy kevésbé jómódú nagycsalád pedig 147 400 ezer forint támogatást kaphat 2009-ben.

Azok a fogyasztók jogosultak energiafelhasználási támogatásra, akik a gáz-, illetve a távhőszolgáltatást háztartási célra veszik igénybe és a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a kérelem benyújtásának időpontjában érvényes legkisebb öregségi nyugdíj három és félszeresét. A támogatás lakás céljára használt ingatlanban igénybe vett gázfogyasztásra, illetve távhőfogyasztásra jár.

A fogyasztó, valamint háztartásának tagja egyidejűleg csak egy lakóingatlan tekintetében jogosult támogatásra, azonban a támogatás fogyasztási helyenként igénybe vehető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását