2024. május 4. - Mónika, Flórián

Új MRI készülék áll "munkába"

Új szívvizsgáló MRI (mágneses rezonanciás képalkotó) készüléket helyeztek üzembe a Semmelweis egyetem kardiológiai központjában - közölte Merkely Béla professzor, az intézmény vezetője pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
2008. november 28. péntek 14:20 - Hírextra
Az MRI készülék képes a mágneses rezonancia segítségével történő képalkotásra a szív- és az érrendszer, az idegrendszer, a mozgó szívizom állapotáról. Nagy előnye, hogy nincs szükség a vizsgálatoknál kontrasztanyag bevitelére és sugárterhelés sem éri a beteget - hangsúlyozta a professzor.

Az MRI módszert már 21 éve alkalmazzák Magyarországon, a most átadott készülék a világon a legkorszerűbbek közé tartozik - mondta Merkely Béla.

A berendezés alkalmas arra, hogy a szív izomzatának a szerkezetét megmutassa, jelezze a szív betegségeit, kimutassa a szívinfarktus, a szívizom gyulladásának jeleit, s így megelőzhető legyen a "gyors szívhalál".

A Budapesten most zajló szimpóziumon a kardiológia fejlődéséről tanácskozik mintegy ötszáz szakember. Előadásokat tartanak a világ vezető kardiológiai intézeteinek professzorai, kutatói elsősorban arról, hogy miként látják a tudományág fejlődési lehetőségeit, és a klinikai gyakorlattal való minél közvetlenebb együttműködés esélyeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását