2024. április 25. - Márk

Toronyi Péter zeneakadémista nyerte a kardalversenyt

A Szépművészeti Múzeum és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) nyáron meghirdetett közös zeneszerzői versenyének eredményhirdetését az Orpheusz éjszakája elnevezésű programban, csütörtökön este hirdették ki.
2008. november 28. péntek 06:25 - Hírextra
Orpheusz éjszakáját abból az alkalomból rendezték meg, hogy a Szépművészeti Múzeum antik gyűjteménye száz éves és egy napos - mondta köszöntőjében Nagy Árpád Miklós, a gyűjtemény vezetője, kiemelve: eposzíró pályázatot és kardalverseny is hirdettek az ünnepre.

Kárpáti András, a verseny egyik értelmi szerzője azzal vezette be a műveket, hogy Euripidész nem pusztán drámaíró volt, hanem zeneszerző is, erre két papirusztöredék is utal.

A feladat az volt, hogy az egyiken olvasható szöveghez írjanak a fiatal komponistajelöltek új zenét, "lépjenek kapcsolatba" Euripidésszel - mondta a Kárpáti, aki a zsűri munkájában is részt vett.

A töredéken egyébként hangok lejegyzése is olvasható, s ez ugyan még nem nevezhető kottának, de a szótagok fölött betűjelek láthatók, amelyeket egy lista alapján azonosítani lehet - így egy zeneakadémia növendék az eredeti dallamot is megszólaltatta.

Az ókori közönség számára - jegyezte meg Kárpáti András - az volt szokatlanabb, ha egy tragédiarészben nem énekeltek, hanem csak verses próza szólt.

Összesen hat jeligés pályamű érkezett a versenyre, ezek mindegyikét bemutatták az estén. Az első helyezett Toronyi Péter Chronodiatonicos című kompozíciója lett, a második Horváth Balázs Repedezett című, a harmadik pedig Nyitrai László Kardal című munkája.

Devich János, az LFZE rektor-helyettese elmondta, minden kezdeményezést fontosnak tartanak, amely a növendékek tájékozottságát szélesíti, és munkájuk, tehetségük megismerését előmozdítja. A versenyt ezért is tartották fontosnak közösen meghirdetni a Szépművészeti Múzeummal - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását