2024. április 23. - Béla

Antológia a női testről

Kortárs női írók kötetét mutatják be az Irodalmi Centrifuga című beszélgetéssorozat különkiadásaként a Vígszínházban vasárnap; a Szomjas oázis - Antológia a női testről címmel megjelent könyvből a teátrum színésznőinek előadásában hangzanak el részletek -
2007. november 27. kedd 09:09 - Hírextra

A könyvbemutatón az írókat Bódis Kriszta, Gordon Agáta, Forgács Zsuzsa, Kiss Noémi és Radics Viktória képviseli, az Eszenyi Enikő rendezte produkcióban Börcsök Enikő, Cseh Judit, Csonka Szilvia, Danis Lídia, Igó Éva, Pap Vera, Tornyi Ildikó és Zeck Juli lép fel a Vígszínház házi színpadán.
"Milyen a női test? Rugalmas, szívós és nyitott. Gyöngédségre, odafigyelésre szomjas. Kíváncsi és kreatív, befogadásra, megújulásra kész. Önkritikus és ironikus, sebzett és meggyötört, makacs és lázadó. Törődő és adakozó. Hívő és hitetlen. A tied. Fogadd el! Fogadd be!" - olvasható a kötetet bemutató produkcióról szóló ismertetőben.

A közelmúltban megjelent Szomjas oázis című antológiában 33 szerző 56 írása olvasható a női testről.

Forgács Zsuzsa Bruria, az antológia szerkesztője - mint az MTI-hez korábban eljuttatott közleményében írta - arra kérte alkotótársait: írjanak a megfoganásról, szülésről, születésről és vetélésről. A gyermeki testről, öneszmélésről, felcseperedésről és a felnőtt nő testéről. Az önelfogadásról és önmegtagadásról, a betegségről és gyógyulásról, a test és lélek találkozásának és összefonódásának véget nem érő kalandjáról és talányáról.

"A 33 szerző által írt könyv rendkívül izgalmas kortárs freskót fest fel női szemmel a női testről, és így végre teljes fényben ragyoghat férfiakkal közös emberi színpadunk mindeddig meglehetősen elhanyagolt, homályban leledző női oldala is" - vélekedik a kötetről a szerkesztő.

A 2005-ben megjelent Éjszakai állatkert című kötet folytatásának szánt antológiában négy fejezetbe tagolva olvasható az 56 alkotás, köztük az a 36, amely kifejezetten a kötet számára készült.

Az Ébredés tükörfényben című első fejezetben többek között Babarczy Eszter Mellblog című írása, Tóth Krisztina A lélek megatest című alkotása olvasható, de Bódis Kriszta, Kiss Noémi és Rapai Ágnes művei is helyet kaptak.

A Szomjas repülés című részben egyebek mellett Radics Viktória, Lovas Ildikó és Niran Judit művei szerepelnek, és Polcz Alaine Történetek a női testről című írása is ebben a fejezetben olvasható.
A Hajnali ima címet viselő részben Kiss Judit, Csobánka Zsuzsa, Laik Eszter, Hamaranna, Kupcsik Lidi jegyez költeményeket.

Az utolsó, Te szülj engem! című fejezetben további húsz mű olvasható. A Hiphop, pszicho-blog, testária, spirál-transz alcímű részbe mások mellett Ágens, Fiáth Titanilla, Gordon Agáta, Erdős Virág és Kari Györgyi írásai kerültek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását