2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány örül

Gyurcsány Ferenc üdvözli a Reformszövetség megalakulását, ami szerinte az utóbbi évek egyik legjelentősebb szakmai szerveződése, mivel lehetőséget teremt az ország előtt álló kihívások széleskörű megvitatására; a miniszterelnök erről a kormányszóvivői iro
2008. november 28. péntek 19:50 - Hírextra
A Reformszövetség az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt és jelenlegi elnökeinek részvételével alakult meg pénteken.

A kormány kész együttműködni mindenkivel, aki felelősséget érez és vállal az ország jövője iránt - szerepel Gyurcsány Ferenc közleményében.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a világgazdaság soha korábban nem látott kihívásokkal néz szembe, és a fenyegető hatások alól a magyar gazdaság sem vonhatja ki magát.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezek a hatások minél kevésbé érintsék a magyar embereket, ezért minden korábbinál szélesebb és erősebb összefogásra van szükség - szerepel a kormányfő kommünikéjében.

Gyurcsány Ferenc szerint a nemzeti, és az azt követő gazdasági csúcs ezen a téren új fejezetet nyitott, hiszen a legkülönbözőbb érdekeket képviselő szervezetek jutottak egyetértésre a célokban, vagyis a magyar családok, a vállalkozások és a gazdaság védelmét és megerősítését kívánják szolgálni. Eljött az idő, hogy párbeszédet kezdjünk az eszközökről is - írta Gyurcsány Ferenc.

Mint kifejtette, a rendkívüli helyzet számos olyan kérdés megfontolására és feladat megoldására kényszeríti az országot, amelyet közel két évtizede halogat. Kitért arra, hogy 2006-ban a mély és átfogó reformok szándékával kezdett munkába a kormány, és bár számos ponton ért el komoly eredményeket, sok lényeges kérdésben hiányzott a társadalmi konszenzus, a változások iránti közös igény és akarat.

"Hiszem, hogy a világgazdasági válság a kényszerek mellett lehetőséget is rejt magában. Ha képesek vagyunk felülemelkedni a rövid távú részérdekeken, a kihívások leküzdésén túl megegyezésre juthatunk a hosszabb távú közös feladatokról is. Akkor nemcsak átvészelhetjük a válságot, de megerősödve kerülhetünk ki belőle. Ezt a meggyőződésemet erősíti a Reformszövetség alapítóinak kezdeményezése" - fogalmazott a kormányfő.

Úgy vélte, a kormánynak nem az ellenzék, a munkaadónak pedig nem a munkavállaló az ellenfele, és ugyanígy a szükséges változtatások megindítása sem a kormány vagy a pártok ügye, hanem az országé, az egész nemzeté, és a mindenkit egyformán sújtó válság ellen csak összefogva lehet küzdeni.

"Bízom abban, hogy a Reformszövetség megalakulásával ez az együttműködés még inkább kiszélesíthető, a változtatás igénye és lehetősége pedig közösen megteremthető" - olvasható Gyurcsány Ferenc közleményében.

Pálinkás József, az MTA elnöke a Reformszövetség megalakulásán azt mondta, olyan átfogó reformprogramot kívánnak kidolgozni, amely beépíthető a 2009-2013 közötti időszak társadalom- és gazdaságpolitikai programjaiba. A reformok bevezetésének célja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye, a lakosság jövedelme és életminősége mielőbb felzárkózzon az Európai Unió átlagához, és elkerülhető legyen az ország további gazdasági lemaradása - tette hozzá az MTA elnöke.

A szövetség szakértői munkája során kidolgozandó gazdaságpolitikai irányelvek kiterjednek a konvergenciaprogram folytatásának módjára, az euró bevezetésének menetrendjére és módjára, a versenyképesség javításának módszereire, az adó- és foglalkoztatáspolitikára, és az egyensúlyőrző reformok alapelveire.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását