2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az Atya, a Fiú és a hülyeség nevében

Miközben Romániában dúl a választási láz, egy katolikus pap érdekes, Isten igéjével nem épp megegyező módszerrel szerette volna az RMDSZ felé terelni a magyar ajkú választókat. A felvétel felkerült a Youtubera, és ez szép kis botrányhullámot indított el.
2008. november 28. péntek 13:49 - Pásztor Balázs
A történet

Rózsa Gáspár, Deményegyháza plébánosa egy zárt, RMDSZ-es bulin kifejtette nem épp értelemtől dúskáló nézeteit, és ebben egy kézi kamera jelenléte sem zavarta. Az egy dolog, hogy a tett jórészt Markó Béla RMDSZ elnök érzelmektől átitatott támogatása okán fogalmazódott meg - eme tényt ő is elismerte -, de ez akkor sem mentség olyan szavakra, amelyek egyszerűen nem hagyhatják el egy katolikus pap száját - legalábbis elviekben nem.

A vallást a politikával összekötni undorító dolog akkor, ha egy olyan kis, 180 fős faluról van szó, ahol az emberek többsége vallásos. Hiszen ha az isten igéit közvetítő pap szájából hangzik el hogy „szavazzatok az RMDSZ-re”, akkor az emberek nem politikai meggyőződés alapján fogják leadni voksaikat, hanem istentől való félelmükben.

A beszéd

„Egy pap mondja, egy közösség vezetője" - ismerte be beszéde kezdetén saját felelősségét Rózsa, ám szavait ennek ellenére nem fojtotta magába. Szerinte az MPP (Magyar Polgári Párt) szavazói „nem csak az egyháznak, hanem a magyarságnak is az ellenségei.” Aki mégsem követné a lelkes pártszimpatizáns egyházfi nézeteit, azt vasárnap egyszerűen „agyonveri.” A bántalmazás azonban nem csak itt jött szóba: „1546-ban, amikor Luther kiállt az egyházból, nem tette jól. Agyon kellett volna ütni három püspököt, és két papot, s azt mondani, hogy igenis egyek maradunk: katolikusok.” Ehhez viszonyítva a „Gyerekek, miért vagytok úgy beszarva?” mondata csak hab volt azon a bizonyos tortán.

Eközben az összegyűlt emberek jókat derültek az elhangzottakon, és egy csepp ellenérzésüknek sem adtak hangot (már ha volt ilyenjük egyáltalán). Sőt, Markó még hozzáfűzte: „ha a választókat is így fogja bátorítani, mint minket, akkor nem lesz gond.” A megdöbbentő és sok tekintetben tanulságos videót itt lehet megtekinteni - többek közt ennek köszönhető, hogy az eset ekkora nyilvánosságot kapott.

Reakció

Tőkés László püspök, EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyilatkozatban fejezte ki az esettel kapcsolatos ellenérzését, melyben Rózsa beszédét testvérietlennek és keresztényietlennek nevezte. Írásában úgy fogalmaz, hogy a plébánosnak ”szíve joga, más szóval szólva lelkiismereti és szólási szabadságának körébe tartozik miképpen szól, miket nyilatkozik. Mindezeken túlmenően, azt viszont lelkiismereti kötelességünknek tartom megtenni, hogy felemeljem szavam a deményegyházai plébános saját egyházát kompromittáló, testvéri ökumenikus egyházközi kapcsolatainkra nézve káros, erdélyi magyar nemzeti közösségünket sértő, nyilvánosan hangoztatott, mosdatlan kijelentései ellen.”

Tőkés szelíden helyre is igazítja Rózsát tévedése miatt: „Tudnivaló, hogy a reformáció helyes időpontja 1517; Luther Mártonnak pedig esze ágában sem volt „kiállni az egyházból", hanem éppen ellenkezőleg, őt V. Leó pápa átkozta ki az igazhitűek sorából”. Azonban még Rózsánál is jobban elítéli a „cinkosan asszisztáló” Markó Béla RMDSZ szenátorjelöltet, és Kerekes Károly képviselőjelöltet. Az effajta politikai magatartást az elkövetkező választásokra nézve „rossz ómen”-nek nevezte. Az esettől a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Hatóság is elhatárolódott.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását