2024. március 29. - Auguszta

Jók vagyunk bűnmegelőzésben

Az Európai Unió hat legjobb bűnmegelőzési projektje közé került be a Veszprémi Városi Rendőrkapitányság pályázata; erről Giczi Róbert ezredes, kapitányságvezető tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Veszprémben.
2008. november 27. csütörtök 13:03 - Hírextra
A rendőrkapitány elmondta: az Európai Unió bűnmegelőzési hálózata idén augusztusban írt ki a pályázatot az Európai Bűnmegelőzési Díjra. Közlése szerint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a veszprémi kapitányság pályamunkáját nevezte be a november 17-18-án Párizsban tartott nemzetközi zsűrizésre, illetve bűnmegelőzési konferenciára. Erről Gönczöl Katalin, a tárca szakállamtitkára által vezetett bíráló bizottság döntött.

Giczi Róbert közlése szerint 11 uniós tagország pályázott - országonként csak egy dolgozatot lehetett beadni -, s a magyar tanulmány bekerült a legjobb hat közé. Ez egyben azt is jelentette, hogy a magyar (veszprémi) küldöttség a nemzetközi kongresszuson prezentációt tarthatott a pályázatáról.

A 20 ezer eurós díjat végül is az angolok nyerték meg, a többi pályázatot nem rangsorolták, de a zsűri nagy elismeréssel értékelte a többi ötöt is, köztük a magyarok kiváló munkáját - mondta Giczi Róbert ezredes, aki a magyar küldöttséget vezette.

Az ezredes a pályázat előzményeivel kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy a hazai pályamunkák közül bizonyára azért a veszprémi rendőrség által kidolgozott, 200 oldalas bűnmegelőzési projektet nevezték a párizsi uniós versenyre, mert az már 2005-ben Magyarországon első helyet érte el. Akkor erre a munkájára a veszprémi rendőrség 2,5 millió forintos fődíjat kapott a belügyminisztertől.

A 2006-os újabb pályázaton pedig - amelyre az előző évi bűnmegelőzési projektek végrehajtásának kidolgozásával lehetett pályázni - ismét nyertek a veszprémiek (a szegedi rendőrkapitánysággal osztoztak az első helyen), s ekkor mindkét kapitányság 14-14 millió forintos díjat kapott - emlékeztetett az ezredes.

Elmondta: a 14 millió forintos jutalmat a veszprémi önkormányzat 2 millióval, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság pedig 1,8 millióval toldotta meg, s összességében így 2007-ben 17,8 millió forintot tudtak bűnmegelőzési célokra fordítani.

Ez "történelmi" jelentőségű összeg volt a veszprémi kapitányság életében - jegyezte meg Giczi Róbert, hangsúlyozva többek közt, hogy ebből a pénzből tudták felszerelni Veszprém belvárosának legforgalmasabb kereszteződésében, továbbá a várost elkerülő út balatonalmádi, balatonfüredi és tapolcai csomópontjában a térfigyelő kamerákat, illetve bekamerázták a vásárcsarnokot is.

Így tudtak tavaly és idén számos akciót tartani a fogyasztóvédelmi felügyelőkkel, sőt a város középiskolai tanáraival is az esti, éjszakai szórakozóhelyeken - mondta az ezredes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását