2024. május 2. - Zsigmond

Macedónia megkaphatja a vízummentességet

Macedóniának minden esélye megvan arra, hogy 2009-ben vízummentességet kapjon az Európai Uniótól - mondta Szili Katalin házelnök csütörtökön Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt macedón partnerével.
2008. november 27. csütörtök 14:35 - Hírextra
Macedóniának minden esélye megvan arra, hogy 2009-ben a vízumliberalizáció részesévé váljon, hiszen tanúbizonyságát adta annak, hogy a felkészülésben a legmagasabb szintet érte el az ország - hangsúlyozta Szili Katalin. Hozzátéve: Magyarország azon lesz, hogy minél hamarabb megkapja a vízummentességet nyugat-balkáni állam.

Alapvetően az egyik kérdés az, hogy mennyire felkészült egy ország. A másik kérdés az, hogy az Európai Unió és ezen belül a Bizottság milyen döntést hoz meg a felkészülés alapján - tette hozzá Szili Katalin.

Trajko Veljanoszki macedón házelnök ezzel kapcsolatban kiemelte: ha Macedónia 2009-ben megkapja a vízummentességet, az jelzésértékű lesz az Európai Unió részéről.

A két házelnök azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy aláírták a magyar és a macedón parlament közötti megállapodást. Az Országgyűlés segíteni szeretné Macedónia euroatlanti integrációját: a parlamenti bizottságok együttműködése mellett a hivatali apparátus képzésében is segít Magyarország - mondta Szili Katalin.

Magyarország minél előbb kormányközi gazdasági megállapodást is szeretne kötni Macedóniával - fűzte hozzá.Az Országgyűlés elnöke az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy Magyarország szerette volna, ha Macedóniát már az idén felveszik a NATO-tagok sorába, a nyugat-balkáni ország felkészült a tagságra. Szükséges azonban a névvita tisztázása Görögországgal, 2009-ben ezt a kérdést is meg kell oldani - mondta a házelnök.

Trajko Veljanoszki is abban reménykedik, hogy jövőre megoldódik a kérdés. Habár Macedónia a hágai nemzetközi bírósághoz fordult az ügyben, nem akarnak a testület döntésére várni, hanem folytatják a már megkezdett tárgyalásokat. A megoldást az ENSZ-ben látják - tette hozzá.

Szkopjében a múlt héten jelentették be, hogy Macedónia panaszt tett a hágai Nemzetközi Bíróságon Görögország ellen amiatt, hogy Athén megakadályozta a NATO-hoz való csatlakozását. Szkopje úgy véli: Athén megsértette a megállapodást azzal, hogy áprilisban, a NATO bukaresti csúcstalálkozóján egy névvita miatt megvétózta Macedónia meghívását a katonai szervezetbe.

Athén ellenzi, hogy északi szomszédja Macedónia néven lépjen be a NATO-ba, mert egy görög tartomány is ugyanezt a nevet viseli. Görögország szerint a Macedónia név használata mögött Szkopje területi követelései húzódhatnak meg. A névvita Macedónia euroatlanti integrációjának legnagyobb akadálya az ország függetlenné válása (1991) óta. Görögországnak sikerült elérnie, hogy minden nemzetközi szervezet Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság néven ismerje el az országot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását